Про таке в путівниках не пишуть

До ЮНЕСКО влізли, а далі – задерли носа та й хвалимося. І, ніби все так добре, — дах перекривають, факультет іноземних мов переселяють, а от про туристів забули. Ні, про прибуток від туристичного бізнесу пам’ятають, але ніхто й не думає пропокращення рівня обслуговування, чи хоча б найменшого його наближення до європейського.

Сьогодні стала свідком прикрої ситуації – турист і охоронець голосно сперечались під стінами шостого корпусу (де знаходяться філологічний та філософсько-теологічний факультети). Хлопець намагався пояснити щось англійською мовою, натомість співробітник університету твердо йому заперечував українською. Спочатку я пройшла повз, та поки дійшла до входу на факультет, мені стало настільки шкода бідного туриста (який от-от міг отримати нервовий зрив), що вирішила повернутись й допомогти перекласти. Одразу скажу – моя англійська бажає бути кращою (пробачте мене Оксано Дмитрівно!), та суть конфлікту зрозуміла одразу. Хлопець просто хотів сфотографувати будівлю університету, а охоронець вимагав найняти екскурсовода (за словами охоронця тільки тоді можна отримати дозвіл на зйомку).  Турист пояснив, що він подолав таку величезну відстань, що готовий заплатити вже будь-яку ціну, аби сфотографувати резиденцію. Він шукав шлях, яким можна було обійти центральний корпус з іншого боку. Охоронець розповів, що якщо турист хоче потрапити всередину університету, потрібно заплатити 10 гривень у відділенні ПриватБанку, яке знаходиться в центральному корпусі, а отриману квитанцію принести назад охоронцеві.

Здивуванню хлопця не було меж. Спочатку йому було важко усвідомити, що в навчальному закладі є банк. Він довго розпитував – це велике відділення чи лише офіс? чи просто окремий кабінет? А потім запитав: «Чому я не можу просто заплатити охоронцеві? Чому немає жодного попередження про сплату екскурсійного збору?» І останнє запитання, яке змусило задуматись і мене: «Чому на території університету немає жодного вказівника англійською мовою?» І дійсно – чому?  Може не треба переселяти іняз? Тоді хоч хтось зможе розповісти туристам, як їм потрапити до резиденції. Адже виходить, що дістатись до університету з будь-якої точки світу набагато легше, аніж стоячи під його воротами, потрапити всередину.

З таким обслуговуванням враження від відвідин резиденції (та й Чернівців загалом) будуть зіпсовані. І, оскільки перекваліфіковувати охоронців уже запізно, пропоную Міжнародному відділу ЧНУ розробити інформаційний лист для туристів на різних (бодай основних) мовах. І нехай іноземні гості отримують цей лист при вході. І охоронцям легше, і туристам спокійніше.

12 коментарів

Оксана Баланюк
туристу ще пощастило, адже хоч хтось допоміг йому. проте важко уявити, як той бідолаха шукав відділення банку в лабіринтах центрального корпусу…
Діонісія Кернична
мене совість досі мучить, що я його не провела до того банку…
Святослав Вишинський
Хіба Ви мали наївність вірити, що «нагорі» хтось узагалі системно думає? Якщо системно не думають «нагорі» — тим більше не думатимуть «знизу». Просто тому, що функція охоронців — виконувати службові розпорядження, а не видавати їх.
Діонісія Кернична
В цій ситуації найбільше шкода туристів. Якщо приїжджають групами, то організатор хоч може домовитись про екскурсію. А коли один, то, як то кажуть, покладайся лише на себе.
Максим Пансик
Студентські роки. По справжньому весняна пора, а не та теперішня незрозумілість. Неділя. Сквер біля резиденції. Сиджу на лавочці і споглядаю таке собі взяття Бастилії. Іноземна пара пробивається у середину. Охоронець з девізом по життю — «враг не пройдет, и не враг тоже» пояснює, на підвищених тонах і з жестикуляцією млина на доброму вітрі, що екскурсовода не має і не буде аж до післяобідньої пори, і що навіть погуляти у фронтальній частині він їм не дозволить і сфотографуватись теж. my English at that time was terrible. Єдине на що мене вистачило це споглядання і співчування. Аж ось знайшовся молодий чоловік, який на досить пристойному рівні пояснив іноземним гостям всю сіль ситуації. Взяття провалилось. Крокуючи геть від непідкореної резиденції вони спокійно ділились враженнями. Ті фрази врізались мені у сейфи пам'яті і надовго засіли там. Вдома після клопіткої праці з усіма наявними розмовниками і словниками, я зрозумів, що дослівно вони означали наступне — вони й досі бояться шпигунів і диверсій, вони й досі не дбають про права людині, вони й досі залишаються частиною «совєтського союзу». Бідненькі…
Максим Пансик
Пані Діонісія, щиро дякую вам за пост. Зачепили наболіле. Маю ще декілька подібних історій. І з іноземцями і з українцями. Та хто ж їх не має. Та головне основний message усіх наших історій зводиться до питання — Хто керує університетом? — ректор, проректори, декани чи охоронці, сторожі і інші технічні працівники… На мою думку, на даний момент у виграші останні. Заперечте хтось, бо на душі гидко.
Діонісія Кернична
Пане Максиме, дякую за хороші відгуки! Ця тема наболіла не лише для Вас. Кілька років тому до мене в Чернівці приїжджала сестра з Москви. Ну і я, насамперед, вирішила показати їй резиденцію. Та, оскільки була літня пора, — корпуси пустували, а ворота були закриті. Охоронець відмовився нас впускати навіть тоді, коли ми сказали, що готові заплатити за екскурсію. Мовляв, дозволено пропускати на територію університету лише ГРУПИ туристів з ЇХНІМ еккурсоводом. Так ми й залишилися ні з чим. (Згодом сестра все-таки потрапила до університету, прикинувшись студенткою, але то вже було взимку).
А щодо Ваших роздумів, то тут, нажаль, заперечити не можу.(
Максим Козменко
Я також приєднуюся до слів подяки. Бо ситуація огидна й безглузда. Непоодинока. А Резиденція наша найнещасніша в усій такій маразматиці. Мені чимось вона нагадує пошарпаного й звошілого лева в маленькій клітці домашнього звіринця. І хвалимося, і показуємо, і не дбаємо, і вбиваємо. Якщо й досі територія памятки світової спадщини не освітлена належним чином (як приміром вся центральна частина міста), не продубльована іноземною мовою корисна інформація (та й взагалі там ніякої інформації немає), не зазначений прейскурант послуг і не вивішена карта колишньої Резиденції Митрополитів Буковини і Далмації, то так воно і буде. Аж доки нові мер і ректор не прийдуть і нашвидкоруч заляпають перечислені нами недоліки. Що ж, помальована клітка в задрипаного лева вже покращує його сприйняття… Так напевно й думають ті, «керманичі». Ще раз дякую за наведений приклад культурного парадоксу!
Діонісія Кернична
Пане Максиме, дуже приємно! А щодо задрипаного лева в помальованій клітці, то мені здається, що все в руках небайдужих чернівчан. Якщо постійно нагадувати про проблему (себто виводити лева на люди), то, МОЖЛИВО, міській владі стане соромно за свого занедбаного домашнього улюбленця. Або ж дядьки з ЮНЕСКО насваряться пальчиком на чернівецьких чиновників.)
Святослав Вишинський
«Організаційний казус трапився, коли Оля захотіла відвідати Чернівецький національний університет. Охорона спробувала не пустити ведучу і знімальну групу в навчальний заклад, мотивувавши своє рішення тим, що на його території можуть знаходитися тільки студенти університету». ("«Ревізор»: ревізія туристичних місць України")
Оксана Баланюк
ще кілька слів про керманичів: за наказом ректора студентів інязу зранку не впускають в аудиторії. ті, хто приїжджає на пари раніше, змушені мерзнути на вулиці або тулитися в темних коридорах. аудиторії ж відчиняють за кілька хвилин до дзвінка.
Максим Пансик
Пані Оксано, тако собі троха поміркував і зрозумів, що ректор «розумна і мудра» людина. На практиці знайомить студентів із античними методами виховання — відчуй себе справжнім спартанцем в стінах рідного вузу. І водночас дбає про їх майбутнє — мовляв, бачте панове студенти, «мали вас на увазі» в цій країні як студентів, а як станете спеціалістами, магістраторе і докторе ще більше «матимуть». Тіко у не дуже метикуватих студентів не з'являється мотивація до еміграції… Крок наступний — на урочистих заходах з приводу закінчення вузу і отримання диплому замість усіляких там гімнів і маршів, ректор, з великої любові до студентів і з тонким натяком, запровадить прослуховування пісні групи Мумий Тролль — Утекай… Далі буде.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте