Кореєць за національністю, українець за паспортом

Цілих три дні після Нового року громадяни сорока п'яти країн, у тому числі й України, мали змогу їздити до Пекіна без віз. У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що такий крок китайського уряду спрямований на розширення зовнішніх зв'язків Китаю та прискорення процесу інтернаціоналізації Пекіна.

Проте процес інтернаціоналізації відбувається і у зворотному напрямку. За словами директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елли Лібанової, в Україну найчастіше іммігрують азіати. На Буковині це помітно не так яскраво, як, наприклад, у східних регіонах країни, проте й тут повільно, але впевнено розгортається «тиха експансія» Сходу.

За даними управління державної міграційної служби України в Чернівецькій області, сьогодні у них на обліку стоять всього троє китайців та 27 громадян Узбекистану. Проте насправді вихідців із Азії на Буковині набагато більше. Після того, як в паспорті зняли графу національності, тепер навіть чорношкірий із громадянством одразу після отримання документу в статистиці значиться як «українець». До того ж, на Буковині є частина азіатів, які були переселені сюди ще за Радянського Союзу і більш-менш зріднилися з місцевим населенням.

Володимир Старик, автор книги «Чернівці мультикультурні» вважає, що сьогодні у Чернівцях уже з’явилася корейська, азербайджанська і невдовзі буде китайська громади. На презентації книги він висловив думку, що іноземці розуміють, що ввійти в число культурно-історичних громад міста зовсім не просто, кількістю чи грошима тут не обійдешся. Для цього громада має організуватися, створити свої громадські організації та установи, збудувати свої церкви, відкрити музеї, і вже тоді про такі громади заговорять як про культурні громади міста.

У листопаді минулого року у Музеї історії та культури євреїв Буковини проходила виставка, підготовлена у рамках проекту «Долаючи стереотипи разом». Учні шести чернівецьких шкіл вивчили історію етносів, які проживали чи проживають у Чернівцях, і розмістили зібрану інформацію її на виставкових стендах. Серед інших були й стенди нових етнічних груп – корейської та азербайджанської.

Найчисельніші представники Східної Азії в Чернівцях – корейці — кілька років тому спробували організувати свою громаду. Підстави для цього були – з 2001 року у Чернівцях функціонує обласна організація «Центр корейської культури», крім того, у місті є ресторани корейської кухні, власниками яких є вихідці з Південної Кореї. Проте, офіційно утворити свою громаду вони не спромоглись. Поки що.

Але якщо культура такої далекої країни як Південна Корея для буковинців досі є чимось екзотичним, то традиції Китаю та Японії починають активно проникати у повсякденне життя краю. Великі свята на вулицях, весілля, гуляння дуже часто супроводжуються таким феєричним дійством, як запуск небесних ліхтариків. Так прикраси китайських, корейських та японських свят міцно пустили коріння в культуру українських гулянь. З кожним роком у Чернівцях зростає кількість ресторанів модної сьогодні японської кухні. Чернівчани навчаються тонкощам приготування суші та роллів, інгредієнти для яких коштують в середньому близько 400 гривень, проте все рівно користуються попитом. Вже традиційними стають такі подарунки, як китайські ліхтарики, статуетки Будди, японські віяла чи самурайські мечі. А такі речі, як татуювання у вигляді східних драконів чи ієрогліфи вже давно стали частиною нашого повсякденного життя. Чи часто ми чуємо про те, щоб японці робили татуювання українською, чи хоча б кирилицею? Та й українська кухня не вельми поширене явище у Японії. У цьому плані українцям варто брати приклад із японців, які століттями бережуть традиції і протистоять культурному засиллю з боку Європи та Америки.

На щастя проникнення далекосхідної культури на Буковину не сягнули таких обертів, як на Східній Україні. До прикладу у Харкові кількість мігрантів з країн Далекого Сходу сягнула вже сотні тисяч, азіати у першому-другому поколінні фактично вже створили власну державу у державі, — яскравий тому приклад в'єтнамський мікрорайон Харкова. Український уряд не вбачає у цьому нічого загрозливого – у 2007 році навіть був озвучений проект щодо корейських поселень у Криму, проте справа до них поки що не дійшла.

Чому китайці тікають із своєї процвітаючої комуністичної держави до капіталістичної України? Іммігранти в Україні мають хороші умови для проживання та ведення свого бізнесу. Вони залишаються тут жити, відкривають власні підприємства і забезпечують робочими місцями таких самих мігрантів. А українці, у свою чергу, через відсутність роботи, вимушені емігрувати на Захід. Таке собі переселення народів ХХІ століття.

P.S. Дякую Святославу Вишинському за допомогу у вивченні даної теми.

30 коментарів

Святослав Вишинський
Володимир Старик належить до числа наївних «динозаврів» толерантності, котрі не можуть збагнути простого закону, за яким у світі панує сила і воля до влади. Ані китайська, ані будь-яка інша експансія не рахуватиметься з «культурним обличчям» міста і т.п. міфами, в які вірять лишень ті, хто їх створив — у боротьбі культур і народів за власне місце під сонцем немає місця толерантним сентиментам і салонним бесідам про музеї. Комусь було би варто вивчити історію далекосхідних мафій, Chinatowns та офіційних звітів західних спецслужб на відповідну тему. Етнічні анклави — це закриті райони, традиційне право, підпільне виробництво, контроль над ринками, людський трафік та оборот нелегальної продукції — і тільки потім (можливо) музеї. Досвід же «соціалізації» китайців у Росії остаточно розставляє крапки над "і".

«Коли перші троє вірменів з'явилися в Криму, вони взяли під контроль кооперативний ларьок. Коли перші троє українців в Криму згадали себе українцями, вони утворили товариство „Просвіта“. Вони дистанціювались від реальної боротьби за реальну владу». (Корчинський Д. Революція «от кутюр» / Дмитро Корчинський. — Київ: Грот, 2004. — С. 27)
Діонісія Кернична
Не хочу переводити проблему в інший напрямок, та допоки, як Ви сказали, китайці не рахуються з «культурним обличчям» міста, деякі інші громади, як от, наприклад, єврейська, обрали шлях, про який говорив Володимир Старик, і, як видно, дуже успішно ним просуваються. Може, нам не варто забувати про силу культурної («толерантної») експансії і готуватись до появи буддистських храмів в Україні?
Святослав Вишинський
«Деякі інші» належать до демографічно вимираючих груп, у яких крім музеїв практично не залишилось. Досвід єврейської громади в Південній Африці наочно доводить озвучені тези: зруйновані синагоги, загратовані вікна, будинки за сімома мурами. Не слід забувати, що євреї були частиною европейської цивілізації і живуть у форматі західного дискурсу, тож можна умовно говорити про якісь «спільні» цінності, тоді як при конфлікті абсолютно протилежних культур, особливо у фазі їхньої максимальної активності — сильніша сторона підминає слабшу і розчиняє її тим швидше, чим слабшою є остання.
Святослав Вишинський
* у яких крім музеїв практично нічого не залишилось
Святослав Вишинський
«Музейний» коментар російського соціолога Андрея Фурсова:

Діонісія Кернична
Мені здається, що українцям набагато легше буде зберегти свою індентичність, живучи общиною у «нічийному домі», як от зараз роблять українці в Канаді. Поза межами власної держави гостріше відчуваєш свою національну приналежність.
Святослав Вишинський
Стосовно буддизму: на даний момент він як релігія не переживає підйому і нічим не загрожує українцям. Буддизм приходить із його носіями з Далекого Сходу, натомість активним суб'єктом культурної експансії нині є іслам, однак навряд чи хтось називатиме зростання ісламського фундаменталізму та прозелітиму в Европі «толерантним» явищем. Об'єктом ісламізації сьогодні стає навіть традиційний Китай, і цей фактор, вірогідно, ще матиме свої наслідки в довгостроковій перспективі.
Олег Тудан
Как может буддизм «угрожать»? Нонсенс.
Святослав Вишинський
Все залежить від історичного контексту та «пасіонарності» (за Львом Гумилевым) носіїв певної релігії, культури, etc.
Діонісія Кернична
Щодо ісламу, то тут я з Вами повністю погоджуюсь.
Діонісія Кернична
Але не недооцінюйте буддизм — він зміг майже повністю витіснити із Японії традиційний для японців синтоїзм.
Святослав Вишинський
«По прогнозам экспертов, уже в ближайшие 10 лет Норвегия может перестать быть страной, в которой живут коренные норвежцы. Уже сейчас почти половину жителей Норвегии в возрасте до 18 лет составляют мусульмане, пишет Frontpagemag.

В Осло и его пригородах в течение последних 5 лет число школ, в которых дети коренных норвежцев являются меньшинством, увеличилось с 40 до 58, сообщает Vg.no. На пороге нового тысячелетия уже 31% школьников в Осло составляли выходцы из мусульманских стран. 10 лет спустя они составляли уже 40%. Всего в Осло 136 школ. В Осло число учащихся мусульман в школах возрастает на 1% каждый год. Это означает, что уже к 2021 г. школьники, для которых норвежский язык является родным, будут составлять меньшинство».

(«Уже в ближайшие 10 лет Норвегия может перестать быть страной, в которой живут коренные норвежцы», «Седмица», 14.01.2013)
Діонісія Кернична
А в Норвегії що вони забули?? Їм там не холодно?
Треба скоріше у Фінляндію їхати, поки й над нею не «засіяв» півмісяць ісламу.
Святослав Вишинський
«В отдельных районах британской столицы уже несколько недель действуют так называемые „шариатские патрули“, в которых участвуют наиболее ревностные сторонники соблюдения исламских традиций даже за рубежом. <...> Одетые в черные толстовки с закрывающими лица капюшонами, радикальные представители исламской молодежи выходят „патрулировать“ преимущественно удаленные от центра районы Лондона с наступлением темноты. Действуя группой, они, по собственному выражению, „защищают мусульманскую территорию от неподобающего поведения“ прочих лондонцев. В категорию недопустимых действий входят распитие алкоголя, слишком вызывающая одежда или же просто наружная реклама. <...>

»Это мусульманская территория, а значит алкоголь здесь запрещен", — говорят молодые люди. «Ты не можешь так одеваться в районе, где есть мечеть», — звучит по отношению к девушке в мини-юбке в другом ролике. Помимо этого, «патрульные» также расклеивают стикеры с символикой собственной группы и закрашивают черной краской слишком откровенную по их мнению рекламу одежды. Участившиеся жалобы на запугивания со стороны подобных активистов вынудили местные власти усилить полицейское присутствие прежде всего на востоке Лондона, где в силу близости к старому порту исторически селились прибывавшие в Англию иммигранты".

(«В Лондоне появились „шариатские патрули“», ИТАР-ТАСС, 21/01/2013)
Святослав Вишинський
Біле населення Лондона скоротилось на 600 тис. чоловік і на сьогодні англійці стали меншістю у власній столиці:

Святослав Вишинський
«Средний американец, в том числе узколобый, легковнушаемый «популистский тип» подошел к тому, что он благосклонно принимает любые темы, которые в настоящее время подтасовываются в соблазнительных формах массовых, зрелищных спортивных мероприятий, в голливудских увеселениях, популярной квазимузыке и средствах массовой информации как аксиоматический базис для выработки собственных «социально приемлемых» форм участия в «политически корректных» формах общественного мнения». (Линдон Ларуш, «Физическая экономика»)
Захар Подкидишев
Я живу на вулиці Руданського, і тут біле обличчя днем з ліхтарем вже важко розшукати…
Гарлем, Болівуд, і маленькій Тбілісі в одному флаконі…
Святослав Вишинський
До теми дискусії:

«Близько 1,2 тисячі автомобілів спалено у Франції 31 грудня і 1 січня, повідомив 2 січня міністр внутрішніх справ країни Манюель Вальс. Вальс зазначив, що в цілому новорічна ніч пройшла у Франції спокійно. Винятком стали лише безлади в містах Страсбург і Мюлуз в Ельзасі. Там легкі поранення отримали семеро вартових правопорядку. В останні роки підпал автомобілів став свого роду змаганням у молодіжних банд у Франції. <...> Як правило, це відбувається в неблагополучних передмістях, населених вихідцями з колишніх французьких колоній. Особливо сильними були заворушення в 2005 році. Тоді машини палали по всій країні протягом кількох тижнів. Влада була змушена запровадити надзвичайний стан і комендантську годину в десятках міст».

(За даними МВС Франції, в новорічну ніч у країні було спалено близько 1200 автомобілів. 344 з них запалали через вогонь з інших машин, «Дзеркало тижня», 2 січня 2013)

— та досвіду (не)вирішення проблеми в Росії:



Святослав Вишинський
У зазначеному контексті не менш вагомими є спалахи міжрасового насильства, як то бійня між чорношкірими і вихідцями з Далекого Сходу в Лос-Анджелесі, в США, у 1992 р., в ході якої загинуло півтори сотні людей. "… В ходе восстания было сожжено около 5,5 тыс. зданий. <...> Огнестрельные ранения получили около 1100 человек". («20-летие восстания цветных в Лос-Анджелесе»)





Показовий фактор — рівень організованості етнічних спільнот: «Белые в страхе разбежались и из захваченных кварталов, и из окрестных. Остались только азиаты. Они первыми и дали отпор неграм и латиносам. Особенно отличились корейцы. Они сплотились примерно в 10-12 мобильных групп, каждая по 10-15 человек, и стали методично отстреливать цветных».



Сухий фактаж у тому, що історія засвідчує: зі зростанням числа мігрантів неуникно зростає число міжрасових конфліктів, і ця тенденція однаково правдива як для слаборозвинених країн, так і для країн «Першого світу».
Діонісія Кернична
«Они сплотились примерно в 10-12 мобильных групп, каждая по 10-15 человек, и стали методично отстреливать цветных». А самі вони не кольорові??? Вони ж, як писав ще Оскар Уайльд, «жовтолиці»! А взагалі цей коментар нагадує мені якийсь уривок зі статті про хижаків, які об'єднуються в групи, щоб впіймати жертву…
Святослав Вишинський
Однією з причин конфлікту стали і тертя між «кольоровими» общинами. До теми дискусії — репортаж «AlJazeera» про експансію китайців в Африці:



У першій частині програми зверніть увагу на те, що кожен мігрант за кілька років тягне за собою всіх родичів, а також на те, що китайські торговці, коли скаржаться на те, що не розуміють місцеве населення і це заважає роботі — підтверджують той факт, що вчити мову корінного народу не планують. Друга частина програми присвячена наслідкам китайської експансії в Сенегалі (безробіття, витіснення чорношкірого населення з ряду районів, знищення навіть найпростішого місцевого виробництва).
Діонісія Кернична
Це, звичайно, сумна ситуація (я про те, як китайські мігранти витісняють місцеве населення). Але з іншого боку масова міграція (хоч і вимушена) українців за кордон чимось схожа на це.
Святослав Вишинський
Міграція українців не носить тотального характеру і українці не створюють відокремлених середовищ закордоном. Причиною її є в т.ч. трудові вакансії, які европейці не прагнуть займати — і в цьому підписують вирок власним націям. У подібних процесах, безперечно, немає нічого хорошого — користь від них отримують лишень групи, чия народжуваність вимушує шукати нових територій для освоєння (окупації). Такими на сьогоднішній момент є лишень неевропеоїдні народи.
Діонісія Кернична
Я вважаю, що коди білошкірого населення стане меншість, воно так би мовити «опиниться на грані вимирання», тоді європеїди згрупуються в окрему закриту спільноту (можливо, навіть створять свій закритий мегаполіс) і або будуватимуть власне суспільство, заради збереження раси, або опустяться до рівня сучасних європейських мусульман — силою відвойовуватимуть власні права у «кольорових».
p.s. Хотілося б, звичайно, щоб був ще один варіант розвитку подій, як в утопічних фільмах, коли європеїди зображуються як елітна раса :)
Захар Подкидишев
Всё таки прав был Пьер Буль, когда в 1963 году писал во что превратится наша планета…
Олег Тудан
как хорошо, что ваша элитность остается таковой только в вашем воображении.
Діонісія Кернична
До теми: цікавий запис знайшла нещодавно на livejournal. Користувач puerrtto ділиться враженнями від відвідин британського містечка Ковентрі: puerrtto.livejournal.com/405782.html?thread=29621782
Галина Дичковська
Український канадієць мріє про одруження сина:
в 1955 — «от одружився б з українкою...»;
в 1980 — «от невістка щоб хоч біла була...»;
в 2010 — «Господи, дай, щоб з жінкою...»
Діонісія Кернична
І ще раз про толерантність
«Ученики одной из школ в Малайзии, которые не исповедуют ислам, вынуждены обедать в туалете».
navidoo.ru/f/41876
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте