"Рейки-рейки, шпали-шпали..."

Якщо плануєте подорож потягом – запасайтесь терпінням. Львівська залізниця, здається, робить усе можливе, аби кілька годин, проведених у їхньому потязі запам'яталась вам надовго. Брудний посуд, некип'ячений чай, п'яні провідники – це далеко не всі ті послуги, з якими ви можете зіткнутись у дорозі. Та, про все по порядку. Спочатку, на потяг ще потрібно якось потрапити...
 
Минулого року, навесні, до графіку руху поїздів були внесені зміни. Обіцяли частину потягів відмінити, натомість додати щось нове. Сказано — зроблено. Був відмінений поїзд №141/142 Чернівці — Івано-Франківськ – Москва та поїзд №603/604 Чернівці – Львів. Натомість забезпечили курсування групи з 4 безпересадкових вагонів сполученням Чернівці — Москва в складі поїзда №59/60 Софія – Москва, а поїзд №607-608 сполученням Чернівці – Львів зробили щоденним. Проте, пасажири не вельми задоволені таким розкладом.
 
Чергова по видачі довідок на залізничному вокзалі м. Чернівці Ольга Москалюк впевнена, що причин для незадоволення немає. До Івано-Франківська можна дістатись одразу кількома поїздами: Софія — Москва, Чернівці — Ковель, Чернівці — Львів, які курсують щоденно, а також поїздами Чернівці — Мінськ (курсує по непарних числах), Чернівці — Одеса (курсує по парних числах). До Тернополя можна доїхати все тими ж Чернівці — Одеса та Софія — Москва, або потягом Чернівці — Київ.
 
Важче буде тим, хто хоче дістатися до Сокирян. У цьому напрямку курсує лише один щоденний потяг Чернівці — Окниця.
 
З маршрутами розібрались, тепер потрібно придбати квиток. Ось тут пасажири й стикаються з найбільшими підводними каменями. До прикладу, якщо не хочете їхати до Києва на легендарній верхній боковій – купуйте квиток за місяць. Проте, якщо вам не до кінцевої станції – навряд чи вам продадуть квиток наперед. Касири не поспішають віддавати місця пасажирам на транзитні напрямки. Наприклад, квиток до Івано-Франківська на поїзд Чернівці-Ковель можна купили лише в день відправки поїзда.
 
Ще один аспект цін на квитки, про який потрібно знати – подорож на вихідних і у п'ятницю обійдеться вам дорожче десь на 15 гривень, ніж поїздка в будні.
 
Є велика проблема із квитками у загальні вагони. Касири продають квитків більше, аніж зазначено місць.
 
Але навіть маючи квиток – на швидке прибуття не сподівайтесь. Швидкісних потягів, які пересікають Буковину, майже немає. Окрім того, на деяких маршрутах (зокрема, Чернівці – Київ) вам доведеться милуватись краєвидом чи не всіх попутних станцій по 30-40 хвилин.
 
Проте, нудьгувати в поїзді не доводиться. Влітку цілим вагоном можна спробувати опустити хоч на сантиметр вікно, щоб хоч якось врятуватись від спеки (і в кінці-кінців піти охолоджуватись у тамбур), взимку ви будете змушені затуляти все ті ж вікна ковдрами, шубами і всіма підручними засобами, аби у вагон не намітало снігу.
 
І нарешті – «найприємніше» – сервіс. «Чого ви тут стали?! Йдіть у приміські каси!» – так, «люб'язно» зустрічає групу студентів один із касирів. Провідник за всю дорогу підходить лише раз – щоб перевірити квиток. Запропонувати чаю – навіщо? Пасажири самі можуть підійти і попросити. Та це ще не факт, що вода у чаї буде кип'ячена, а чашка, де заварювався ваш чай – помита.

1 коментар

Святослав Вишинський
Голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв, якщо пригадуєте, рік тому обіцяв прискорення потягу Чернівці-Київ. Тепер же навіть питання поновлення руху через Молдову «заморозили». Одним словом: «ціна слову».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте