Листівка з іншого кінця Землі

Обмін поштовими листівками, або іншими словами посткросинг, – зовсім нове явище для буковинців. Проте, з'явившись у Чернівцях нещодавно, це хобі збирає навколо себе все більше прихильників. Посткросинг дає можливість отримувати листівки з усього світу. При цьому спрацьовує механізм непрямого обміну – відправляючи листівки одним користувачам, учасник отримує їх від інших.

В основі посткросингу лежить ідея єдиної бази усіх учасників проекту. Так, на офіційному сайті на початку цього року було зареєстровано понад 300 тис. чоловік з 203 країн. Україна, зокрема й Чернівці, теж активно долучаються до цього проекту. На сайті зареєстровано майже 7,5 тис. учасників з України, які надіслали майже 145 тис. листівок.

Чернівчанка Діана Мотольська, мабуть, одна з перших, хто приєднався до посткросингу на Буковині. Дівчина займається обміном листівками вже майже вісім місяців. «Про існування подібного проекту дізналась зовсім випадково, коли шукала в Інтернеті цікаві листівки, – каже Діана. – Це мене одразу зацікавило, невдовзі я вже надіслала свою першу листівку. За час заняття посткросингом я надіслала 35 листівок і отримала 30». Дівчина розповідає, що найбільше листівок отримала з Росії та Німеччини. Серед її надходжень є унікальні з Фінляндії та Сингапуру. Нещодавно вона надіслала листівку до Малайзії.

За словами Діани, користувачі часто зазначають, яку саме листівку вони хотіли б отримати. «Дуже прикро, коли не вдається знайти потрібні листівки. Тоді доводиться відсилати те, що є, – каже дівчина. – Звичайно, одержувач отримує не зовсім те, що хотів, але, мабуть, із ввічливості дякує». Інколи, щоби знайти потрібну листівку, дівчина замовляє навіть з Києва. «Це, звичайно, коштує грошей, але справа того варта», – зізнається Діана.

Існують різні типи обміну. Так, офіційний обмін – це листівки, відправлені через автоматизований сайт. При цьому учасник запитує у системи випадкову адресу іншого учасника і відсилає йому листівку. Одержувач залишає на сайті відгук про отримання картки з ідентифікаційним кодом. Після того, як хоча б одна листівка учасника була зареєстрована, його адреса видається випадковим чином на запит іншого учасника. Можна також обмінюватись через форум на сайті – ти відсилаєш листівку попередньому учаснику, а тобі надсилає наступний. Цікавим є й так званий «мандрівний конверт» – при такому обміні група користувачів відправляє одну і ту ж листівку або конверт по ланцюжку один одному. Такий вид обміну цінується любителями марок і поштових штампів, оскільки листівка або конверт виявляються практично повністю покритими ними в результаті проходження повного кола учасників.

Тим, хто щойно починає займатися посткросингом, Діана радить обирати надійні способи пересилки, адже, якщо після закінчення 60 днів з моменту відправлення листівка так і не була зареєстрована, їй присвоюється статус «закінчився термін давності». «У мене вже трапилось подібне – одна з моїх листівок загубилась по дорозі у Німеччину», – каже дівчина. У поштовому відділенні радять використовувати послугу «авіалист», який вважається більш надійним, аніж звичайний.

3 коментарі

Діонісія Кернична
Треба ще обмін котами влаштувати. Можна мінятись «божими скотинками», нехай теж помандрують по світу. А потім назад до власників повертатимуться.
Вікторія Яшан
А ти вже пробувала відсилати листівки?
Діонісія Кернична
Ні. Поки що. Можливо, колись спробую. Зі знайомим відсилала. Він від посткросингу в захваті. От тільки є проблема з Укрпоштою — листівки не завжди доходять до пункту призначення.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте