"Куріння заборонено", або Чи повинні курці самі дізнаватись, де курити не можна?

У натовпі людей на зупинці громадського транспорту літній чоловік палить цигарку-самокрутку. Хтось робить йому зауваження, мовляв, чоловіче, хіба не знаєте, що курити на зупинці тепер не можна? Чоловік озирається і, розводячи руками, каже: «А мені про це ніхто не сказав».
 
Незнання законів, як відомо, від відповідальності не звільняє, але справді, чому заборона куріння у громадських місцях не супроводжується відповідними знаками? І хто, власне, повинен про це попереджати? Закон про заборону куріння набрав чинності ще місяць тому, 17 грудня 2012 року, і курцям тепер заборонено «диміти» у ліфтах, таксофонах, під’їздах житлових будинків, лікарнях та школах, ресторанах, готелях, гуртожитках, аеропортах та вокзалах, у громадському транспорті та на зупинках. На правопорушників чекає штраф – до 340 гривень. У міліції вже навіть встигли відзвітувати: за офіційними даними СЗГ УМВС України в Чернівецькій області співробітники міліції оштрафували 346 правопорушників, серед яких 255 – чернівчани.
 
Закон нічого нового не дав, виховані люди і так ніколи в зазначених місцях не курили. Проте чернівчани обурені тим, що міліціонери тепер поводяться нахабніше. Адже спочатку курця потрібно попередити про правопорушення, а вже при повторному вчиненні порушення — штрафувати. От тільки тепер ніхто попереджати не хоче – одразу штрафують. Частково на боці правопорушників й закон. Згідно ст.175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, тягне за собою попередження АБО накладення штрафу.
 
Безпечно курити можна лише у спеціальних місцях для куріння, для яких власники підприємств, установ та організацій зобов'язані відвести 10 відсотків від загальної площі відповідної споруди чи приміщення. Такі місця повинні бути обладнані витяжною вентиляцією та попередженням про шкоду куріння. Проте, якщо у приміщеннях такі місця будуть обладнані, то на вулицях вони не передбачені.
Достатньо пройтись центральними вулицями Чернівців, аби побачити, що знаки про заборону куріння є лише при входах у парк ім. Шевченка та біля входу в ботанічний сад ЧНУ. І це в той час як уздовж доріг, біля зупинок нині зяють порожнечею десятки білбордів та сіті-лайтів, на яких можна було б розмістити відповідні попередження. Проте міська влада вважає за доцільніше одразу штрафувати курців.
 
Власники ж ресторанів, барів та кафе відреагували на закон миттєво. Це й зрозуміло – лише за розміщення попільничок у приміщеннях закладів ресторанного господарства на власників чекає штраф від однієї до десяти тисяч гривень. Юрій Скиба, директор пабу, який знаходиться у одному з торгових центрів Чернівців, розповідає, що раніше у його закладі можна було викурити кілька цигарок за кухлем пива. Тепер відвідувачі знають, що паління тут заборонено, а тому в разі потреби змушені йти «на перекур» у курилку, облаштовану в приміщенні торгового центру. «Не можу сказати, що клієнтів поменшало, — розповідає пан Юрій. – Ми попереджаємо відвідувачів про заборону куріння і вони до цього ставляться з розумінням». Курилки у торгових центрах та закладах ресторанного господарства облаштовані, проте інформація про шкоду паління є лише в деяких з них.
 
Курців на зупинках не попереджає ніхто. Юлія Дубінська, інспектор СГ УМВС України в Чернівецькій області, каже, що попереджати курців у громадських місцях, зокрема, й на зупинках — не входить до обов'язків міліціонерів. Вони лише штрафують за порушення закону. У прес-службі Чернівецької міськради так і не змогли вирішити, хто ж повинен розставляти попереджувальні знаки в місцях культурного призначення, на дитячих майданчиках та зупинках транспорту. Директор департаменту житлово-комунального господарства Дмитро Сірман взагалі здивувався такому запитанню. «У Законі про заборону куріння в громадських місцях нічого не сказано про розміщення відповідних знаків у таких місцях», — зазначив він. Та ідея обклеїти зупинки знаками «куріння заборонено» йому сподобалась. «Ми обов'язково розглянемо цю ідею, адже люди повинні знати про це», — пообіцяв пан Сірман. А допоки питання розглядатиметься, міліціонери штрафуватимуть необережних.

4 коментарі

Маріанна Антонюк
до мене як до журналіста знайомі курці дзвонили ще задовго до прийняття закону. Цікавилися, чи журналістам часом не повідомляли, де на вулицях МОЖНА курити. Чи є десь облаштовані місця для куріння. Чи є таблички… Ну, досі відповідей не можу дати)
Тобто курці — вони також дисципліновані і законослухняні. Тільки от їхні права в законі не передбачені)
До речі, у Польщі ще 1998-го, коли я там була на стажуванні, не можна було курити, наприклад, на вокзалах. Але! Там були спеціальні місця для куріння! Тож нарікань від курців не було.
Діонісія Кернична
Панові Дмитрові Онуфрійовичу (директору Департаменту ЖКГ) моя ідея встановити на зупинках знаки сподобалась, він пообіцяв, що візьметься за це. Так що буду спостерігати за виконанням обіцянок, але щось мені підказує, що пізніше доведеться повертатись до цієї проблеми і нагадувати нашим очільникам, що вони не для краси у кабінетах сидять.
Оксана Баланюк
Як-то не для краси? А для чого ж тоді?!
=)
Олексій Пономаренко
Я думаю наявність чи відсутність табличок нічого не змінить. Бидло як курило під табличками, так і курить, їм всеодно (взяти хоча б вулицю Кобилянську, де такі таблички є). Таких треба штрафувати без будь-яких попереджень.
Просто народ у нас ще толерантний. Закурив водій в маршрутці, всі мовчать, повний салон диму, тиша. Ніхто зауваження не зробить, а коли я зробив зауваження водію, то на мене дивились якось дивно, ніби я порушив якесь магічне коло: він курить — ми вдихаємо і мовчимо.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте