Через атацький міст - пішки. А легковиком - за сотню гривень

Нещодавні події на мості сполученням с.Атаки – с.Жванець показали, що теперішня ситуація в країні нестабільна не лише у переносному, а й у прямому сенсі. У будь-яку мить дорога під вашими ногами може просто провалитись, так, як це сталося на мосту через Дністер.  Нагадаємо, що 7 квітня одна з бетонних плит мосту проломилась. Як кажуть у службі автомобільних доріг Чернівецької області, «в результаті інтенсивної експлуатації споруди, зростання ваги сучасних транспортних засобів, збільшення частки великовагового транспорту в складі учасників руху». Ввечері дев’ятого квітня на мості утворилось ще декілька руйнувань, відтак рух автомобілів через міст був тимчасово призупинений, а транспорт направлений в об’їзд – через Новодністровськ та Заліщики.
Як виявилось, міст був обмежено працездатним ще з 2008-го. Тоді, після проведення обстежень та випробувань, ДерждорНДІ зазначив, що рух по мосту може здійснюватись лише автомобілями до 10 тонн, а з 10 до 60 тонн –  в одиночному порядку.  У службі автомобільних доріг запевняють: вони зробили все, що від них залежало, – встановили попереджувальні знаки. Чи дотримувались цих застережень водії – не в компетенції служби.
У понеділок, 15 квітня, на селекторній прес-конференції начальник служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Ігор Гах розповів, що ремонтні роботи на пошкоджених ділянках мосту не припиняються ні на мить. «Сьогодні виявлено два наскрізних руйнування проїзної плити та шість руйнувань бетоннозахисного шару з оголенням арматури, — зазначив Ігор В’ячеславович. – Комісія, створена наказом Укравтодору, визнала міст таким, що не може здійснювати пропуск автотранспорту до повної ліквідації руйнувань». Так, у понеділок дорожники забетонували три поверхневих руйнування та один наскрізний пролом. На ці роботи Кабінет міністрів вже виділив 30 млн. гривень. Чиновник обіцяє, що вже 18 квітня буде відновлений рух легкового транспорту в реверсному режимі.
Тим часом водії легкових автомобілів розповідають, що перетнути міст – не так вже й складно, — нібито хабар у сотню гривень патрульним інспекторам ДАІ відкриває дорогу в обидва боки. Складніше перетнути кордон області автобусам та вантажівкам. Перед мостом у Новодністровську стоять мало чи не кілометрові затори з фур і тягачів, серед яких чимало автомобілів з іноземними номерами. Місцеві жителі побоюються, що така несподівана навала «важковаговиків» може закінчитись погано, — тамтешня дамба вже давно пускає тріщини. «Ми живемо, ніби на пороховій бочці, — каже жителька Новодністровська пенсіонерка Ольга Василівна. – По той бік ГЕС – Дністровське водосховище. Коли дивлюсь на ці фури, що їздять туди-сюди, — аж серце болить. Здається, що вся дамба тремтить».
Не краща ситуація й з іншого, північного  боку області – на мосту через Дністер на  Заліщики. Дорожники б’ють на сполох – тамтешній міст також у аварійному стані. Останні інструментальні випробування, проведені ще у далекому 2008 році, засвідчили, що спроруда потребує негайного ремонту.
Чи не найбільше страждають від перекритого мосту в Атаках автоперевізники, — усі найближчі рейси на Хмельниччину відмінено. Зокрема, тимчасово припинили курсувати автобуси до Камянця-Подільського, Хмельницького, Волочиська, Бара, Красилова, Нової Ушиці, частина автобусів до Вінниці та Дунаївців. Натомість чернівецькі перевізники організували декілька додаткових автобусів, котрі довозять пасажирів до моста в с.Атаки тричі на день. Як повідомили у довідковому бюро Чернівецького автовокзалу №1, люди переходять міст пішки, а на іншому боці на них чекають хмельницькі перевізники. Як часто курсують автобуси від с.Жванець, у довідковому бюро не повідомили, кажуть, не у їх компетенції, цим займається хмельницька сторона. Варто зазначити, що автобуси на дальні рейси продовжують курсувати, проте зі зміною маршруту. Так, продовжують їздити автобуси до Києва, Дніпропетровська, Харкова, Севастополя. У касах запевняють, — через зміну маршруту ціна квитків не змінилась.
Коли автобуси знову почнуть їздити по мосту в с.Атаки, Ігор Гах не знає. Каже, що все залежить від Науково-дослідного інституту, що має провести інструментальне випробування мосту і дати висновки щодо типу ремонту. Чиновник зазначає, що ремонт може тривати від півроку до двох років, а наразі великим автобусам доведеться їхати в об'їзд.  
Тим часом кам'янець-подільська влада також докладає зусиль для відновлення сполучення між Чернівецькою та Хмельницькою областями. За повідомленням прес-служби Міністерства оборони, представники органів місцевого самоврядування міста Кам’янець-Подільський звернулися до вищого військового керівництва із проханням допомогти відновити автодорожне сполучення через річку. Військовослужбовцям окремого понтонно-мостового батальйону, який дислокується у місті Кам’янець-Подільський, доручили надати допомогу місцевому населенню. Як зазначив командир окремого понтонно-мостового батальйону підполковник Олександр Паровий, 17 одиниць військової інженерної техніки, у тому числі військові тягачі та чотири буксирно-моторні катери, провели інженерну розвідку та приступили до обладнання паромної переправи через Дністер із елементів понтонно-мостового парку біля с. Устя. Військовослужбовці навели дві паромні переправи вантажопідйомністю 90 та 80 тонн. Проте, чи всі види транспорту зможуть скористуватись такими переправами, військові не повідомляють.
Буковинці ж тим часом все більше відчувають власну ізольованість. Чернівчанин Костянтин Гарнець жартома каже, що невдовзі можна буде проголошувати автономію Буковини. «З одного боку – гори, з іншого – річка з ненадійними мостами, — каже хлопець. – Великій Україні до нас немає справи. Отак і живемо, як маленька ізольована держава».



 
Фото з офіційного сайту Міністерства оборони України

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте