Прощай союз... за 200 гривень

Вже котрий раз департамент Державтоінспекції МВС України нагадує водіям про заміну водійських посвідчень, виданих за часів СРСР. «Посвідчення водія, що були видані з використанням бланку часів СРСР, припиняють свою дію з 1 січня 2014 року. Ця вимога міститься у законі „Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її соціальний статус“, — зазначається у прес-службі ДДАІ. Більшість водіїв вже встигли отримати пластикові картки замість старих радянських бланків. Та є й такі, хто не поспішає до МРЕВ за новими документами, — чимало автомобілістів скаржаться, що ціна на нові посвідчення «кусається».
Водій з двадцятидворічним стажем Олександр Кучерявий і сам би з радістю поміняв радянське посвідчення на нове. Проте почувши ціну такої «заміни», обурюється, — чоловік вважає, що це чергове «здирання грошей». «Держава просить мене всього лише замінити бланк часів СРСР на аналогічний сучасного типу, — розповідає Олександр Васильович. – Але чому це маю оплачувати я?! Собівартість пластикової картки – не більше шести гривень, а в МРЕВ вимагають аж 198 гривень! Звідки така ціна?» Начальник МРЕВм.Чернівці Микола Костинян каже, що ціну на бланки встановив Кабінет міністрів спільно з підприємством, що взялось виготовляти ці документи. Разом із платою за послуги Державтоінспекції такий бланк обійдеться водієві в середньому у 200-210 гривень. Ще 250-300 гривень доведеться викласти за медичну довідку, яку також необхідно надати для отримання нових документів. Таке нововведення повинне попередити аварійність на дорогах, контролюючи здоров’я водіїв. Нове посвідчення відповідатиме європейським вимогам, а тому спростить поїздки за кордон.
Нагадаємо, щоб здійснити заміну прав, водієві необхідно надати у реєстраційно-екзаменаційний підрозділ ДАІ паспорт або документ, що його замінює, дві кольорові фотографії, екзаменаційну картку водія, медичну довідку про придатність до керування транспортним засобом відповідної категорії, квитанції про сплату коштів за бланкову продукцію та послуги Державтоінспекції. Якщо екзаменаційна картка у водія відсутня – її можна знайти в архіві, де документ зберігається впродовж 50 років.
Тим часом у деяких областях України ДДАІ радить водіям не поспішати із заміною посвідчень, — не вистачає бланків. Зокрема, про таку проблему вже відзвітували Рівненська та Хмельницька області. Микола Костинян заспокоює буковинців, — для Чернівецької області бланків вистачає. «До нас щодня звертається 10-20 водіїв, — каже Микола Мірчевич. – Ажіотажу немає – у водіїв є час до кінця року».

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте