Кобилянська по-американськи

Американка, яка відкрила у себе на батьківщині резиденцію для жінок-письменниць, приїхала у Чернівці
 

Фото Володимира Гуцула


За збігом обставин, напередодні святкування 150-річчя з дня народження Ольги Кобилянської, у Чернівці завітала відома американська письменниця та фотожурналіст Кора Шварц. Про її приїзд я дізналась зовсім випадково, — добрий знайомий сказав, що ця жінка має мене зацікавити. "І чим же?" — запитала я. «Вона вважає себе реінкарнацією Ольги Кобилянської», — відповів він. 
Як я дізналась пізніше, мета її перебування – робота над книгою про Ольгу Кобилянську в  місті, де колись жила письменниця. Під час свого перебування на Буковині Кора відвідає різноманітні місця, де жила та працювала Кобилянська, навідається до села, де народилась письменниця.
У Чернівцях Кора Шварц не вперше. «Моя зацікавленість Чернівцями почалася у 1977 році, коли я познайомилась з чоловіком, який походив з Чернівців», — розповіла письменниця. Тоді вона навіть не здогадувалася про існування такого міста, як Чернівці. Та після п'яти хвилин розмови чоловік сказав: «Все, я забираю тебе додому». «Це було початком відносин з Руді (першим чоловіком) та цим містом, які тривали 27 років, — сказала Кора. — Ми приїжджали сюди провідувати його родину. У 1980 році ми зупинилися у Чернівцях у невеличкому домі, через дорогу від якого був, як мені тоді сказали, „музей відомої української письменниці Ольги Кобилянської“. В останній день свого перебування у Чернівцях я відвідала цей музей і одразу ж відчула потребу дізнатись якомога більше про цю жінку». 
Повернувшись в Америку, Кора спробувала знайти хоч якусь інформацію про Ольгу Кобилянську, проте ніхто, навіть у бібліотеках, не знав, хто це така. Одна з бібліотек Нью-Йорка надіслала запит до університету Торонто і через кілька днів Кора Шварц отримала пакунок з Канади. З надісланої їй літератури жінка дізналася, що народилась у Нью-Йорку саме в той день, коли в Україні померла Ольга Кобилянська. Відтоді американка ще більше зацікавилася Україною. Вона почала детально вивчати життя та творчість української письменниці. Зараз Кора працює над книгою, до якої входять чимало записів із щоденників відомої буковинки, а також досліджує аспект впливу Ольги Кобилянської на сучасних жінок в Україні.
Кора Шварц цікава й тим, що вона організувала у штаті Нью-Йорк своєрідну резиденцію для жінок-письменниць «Мій притулок», де передала атмосферу епохи Ольги Кобилянської. «Мета резиденції — показати любов Ольги Кобилянської до природи, що є однією з основних тем багатьох її праць, — розповіла Кора Шварц. – Тому будинок знаходиться у лісі, в місці, за яким ніхто не доглядає, – трава не скошена, дерева не обрізані. Будинок спроектований на кшталт дому Кобилянської у Димці. Усі меблі в ньому – старі, початку ХІХ століття.». Більшість її гостей приїжджають з міст, щоб творити на природі. Живуть тут від кількох днів до місяця. «Усі гості так люблять це місце, що мені навіть не треба його рекламувати», — зазначила Кора. 
Американка із сумом розповіла, що про Чернівці у неї на батьківщині майже не знають. "Єдине, за що можуть знати  – це слава єврейського населення міста, — сказала Кора. — Американці асоціюють Україну з поняттям «витік мізків», тобто еміграцією розумних людей за кордон". Проте письменниця впевнена – творчість Ольги Кобилянської не залишить американців байдужими до України.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте