Кому потрібне золото?..

Невпинно наближається кінець травня, а тому випускники шкіл, навіть найзавзятіші прогульники, взялися «точити зуби об граніт науки», — вже третього червня відбудеться перше зовнішнє незалежне оцінювання. Вдало складені тести – шанс для абітурієнта без проблем поступити на обрану спеціальність, адже результати зовнішнього незалежного оцінювання зараховуються як результати державної підсумкової атестації і як результати вступних іспитів до вищих навчальних закладів. Чиновники задоволені – на їхню думку ЗНО – об'єктивне визначення рівня навчальних досягнень випускників середніх навчальних закладів. Проте, як виявилось, зовсім не обов'язково старанно навчатись усі 11 років у школі, аби здати ЗНО і вступити до ВНЗ. Достатньо лише визубрити обрані предмети за кілька місяців. Для чого ж учням одинадцятирічна шкільна освіта?
 
З 27 по 31 травня у школах України проходить державна підсумкова атестація для випускників 11-х класів. Звісно, на фоні ЗНО, вона втрачає свою вагомість, адже, за словами заступника директора департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Любов Тарангул, випускні іспити – це лише підсумок навчання у школі. Проте не варто забувати, що при вступі у ВНЗ, окрім набраних на ЗНО балів, до уваги береться й середній бал атестату про повну загальну середню освіту.
 
Чернівчанин Андрій К. навчається у 11 класі однієї з шкіл міста. Каже, що він, як і більшість його однокласників, серйозно до ДПА не ставляться. «Учителі розуміють, що нам потрібні хороші атестати, тому списати буде не важко, — розповідає хлопець. – Минулорічні випускники казали, що проблем з екзаменами не було. Ми ж готуємось до ЗНО, нам ніколи ще про підсумкову атестацію думати». Любов Тарангул каже, що за порядком проведення ДПА слідкує спеціальна комісія, у склад якої входять як мінімум троє осіб: голова (керівник навчального закладу або його заступник), вчитель, який викладає предмет у цьому класі, та вчитель цього самого циклу предметів. Жодних незалежних спостерігачів у комісії не передбачено, а тому говорити про якусь об'єктивність не доводиться.
 
Одинадцятикласниця Юля із Чернівців усі одинадцять років вчилася на «відмінно». Дівчина вважає, що така позиція вишів – несправедлива до тих, хто трудився впродовж усього навчання. «Старші друзі розповідали чимало прикладів, коли „трієчники“ здавали ЗНО не гірше відмінників, — каже Юля. – Адже там головне – фортуна та інтуїція, тести всю глибину знань показати не можуть». Дівчина радіє, що хоч матиме золоту медаль, проте вона ще не здогадується, що при вступі ніхто її не запитає, чи є у неї золото...
 
«Золоті і срібні медалі при вступі до ВНЗ до уваги не беруться, — каже Любов Тарангул. – Це лише моральне заохочення для учнів. Додаткові бали може принести лише перемога на IV етапі всеукраїнської олімпіади. Так, за перше місце абітурієнт отримує 50 балів, друге – 40, третє – 30». То чи варто витрачати сили на навчання у школі, якщо можна просто обрати профільні предмети для майбутньої спеціальності і штудіювати тільки їх? Якщо така дорогоцінна для учнів золота медаль у дорослому житті не потрібна, то чи матиме значення колір диплому про вищу освіту?

2 коментарі

Максим Пансик
Перепрошую пані Діонісія, ваш пост знову поставив питання — Quo Vadis, українська освіто? v-zvenyhorodskyi.vkursi.com/5575.html
Сергій Воронцов
А яке значення має колір диплому? Невже, хтось ще не зрозумів. А щодо тестів. Тести — реальна спроба об'єктивності. Вчителі, на жаль. ще гірші за тести. І там та сама фортуна, субєктивні критерії, людські симпатії. Краще вже безособові тести. Аніж довіритися смаку нашіх вчителів.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте