Дитинство на руїнах

«Якщо ти живеш на якомусь із чернівецьких мікрорайонів, то, швидше за все, твоє дитинство пройшло на недобудовах або покинутих заводах», — так про своє дитинство, як і дитинство більшості сусідських дітей розповідає житель району «Гравітон» Богдан Березніцький. Дійсно, улюбленим місцем для ігор дітлахів та підлітків є не двори багатоповерхівок чи дитячі майданчики, а руїни заводів «Гравітон», «Граніт» та «Вимірювач». Богдан розповідає, що кілька років тому пробратися навіть на дахи будівель заводів було зовсім не складно – їх ніхто не охороняв, а жодних перепон для вільного пересування заводами не було. Через це діти часто повертались додому із побитими колінами та подряпаними руками, хоча інколи одними синцями пригоди не закінчувались…
Нині у деяких покинутих будівлях власники поставили решітки на виходи, котрі ведуть на верхні поверхи. Проте дитячий інтерес це не зупинило. Навпаки, дітлахи знаходять нові, більш небезпечні способи пробратися нагору. Як розповідає Богдан Березніцький, діти додумались вилазити на верхні поверхи по стіні шахти вантажного ліфта. Без жодної страховки, тримаючись лише за виступи у цеглі, вони пролазять вгору до 5 метрів! Ще один небезпечний спосіб – підйом пожежною драбиною, поржавілі сходинки якої готові провалитись у будь-яку мить. «Це диво, що там ще ніхто не загинув, — розповідає хлопець. – Адже небезпеку становить не лише висота, а й діри у підлозі, крізь які легко провалитись у підвал, та балки під стелею, котрі тримаються на „чесному слові“.
На питання хто повинен слідкувати за недобудовами та будівлями, які не експлуатуються, у департаменті житлово-комунального господарства Чернівецької міськради однозначно відповіли: „Не ми“. Так само відхрестились від небезпечних споруд у департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин. Як пояснила начальник архітектурно-планувального відділу цього департаменту Надія Ярова, цим питанням мали б займатися інспекція державного архітектурно-будівельного контролю та районні у місті ради.
Перший заступник начальника інспекції архітектурно-будівельного контролю у Чернівецькій області Ніна Кононова зазначає, що інспекція дійсно проводить перевірки різноманітних об'єктів, проте тільки під час будівництва. Якщо ж будівництво завершилось – це вже справа інших структур. Так, згідно тимчасових правил благоустрою м.Чернівці, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності зобов'язані забезпечувати належний санітарний стан територій прибирання незалежно від того, працюють чи не працюють ці підприємства. За цим слідкують відділи з питань благоустрою чернівецьких районних рад. Проте й тут є одне „але“, — як пояснили у відділі благоустрою першотравневої районної ради м.Чернівці, у їх компетенції – слідкувати лише за територією навколо будівель. Самі ж споруди зобов'язані утримувати їхні власники, яких ніхто не перевіряє.
Тим часом власники покинутих споруд та недобудов їх безпекою, схоже, не дуже й переймаються… Проте життя там вирує на повну — вдень на руїнах бавляться діти, а з приходом сутінків місцева молодь приходить сюди з'ясовувати стосунки. Масові бійки на покинутих заводах не рідкість – місце тихе, безлюдне, а тому й міліцію ніхто викликати не буде. Тому поки чиновники „впевнено крокують у Європу“, дитинство маленьких чернівчан проходить на зруйнованому передмісті „маленького Парижа“.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте