Аварія на нерівному місці

Погані дороги часто стають причиною не лише невдоволення водіїв, а й великої кількості аварій, у яких автолюбителі буквально калічать свої машини. Так, за повідомленням управління ДАІ УМВС України в Чернівецькій областi, від початку року працівниками інспекції було складено 13 протоколів, у яких причиною аварії ставало «незадовільне утримання вулично-дорожньої мережі». У таких ситуаціях відповідь на запитання «хто винен» – очевидна. Юристи кажуть – судитися з дорожниками реально, проте це займе чимало часу, грошей і зіпсованих нервів...

Водіям, які «вскочили в халепу», адвокат Андрій Саламандик радить насамперед викликати працівників ДАІ. «Щойно сталася аварія, наприклад, машина в'їхала у яму, через що сталась поламка, потрібно одразу ж зупинитись. Не можна відганяти машину на узбіччя чи взагалі змінювати її місце розташування, — каже юрист. – Одразу викликайте ДАІ та працівників страхової служби». Досвідчені водії радять зробити якомога більше фотознімків, або, за можливості, зняти все на відео, — місце аварії, пошкоджену ділянку дороги і навіть деталі автомобіля.
Працівники ДАІ повинні скласти протокол, у якому мають бути зафіксовані всі деталі та обставини. Обов’язково треба вказати стан дороги. Якщо причиною пригоди стала конкретна вибоїна, то має бути заміряна її глибина. Також при складанні протоколу бажана присутність двох свідків, адже при розгляді в суді протокол без наявності свідків може бути неналежним доказом.
Якщо водій вирішив таки доводити справу до суду, потрібно провести експертизу транспортного засобу, де експерти встановлять приблизну вартість ремонту автомобіля. Важливо попередити винуватця аварії – відповідну службу, що є власником ділянки дорожнього полотна, на якій сталася ДТП. Їхні представники мають право бути присутніми при проведенні експертизи. Якщо цього не зробити – у суді можуть виникнути проблеми.
Одним з головних козирів дорожніх або інших служб у суді є пункт 2.3 (б) правил дорожнього руху, у якому зазначено: «водій зобов'язаний бути уважним, слідкувати за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну». Якщо відповідач зможе довести, що водій міг об'їхати перешкоду – швидше за все водій справу програє.
Реальне, на думку юристів, й моральне відшкодування та відшкодування втраченої вигоди. «Теоретично воно можливе, та на практиці його ще потрібно довести», — каже адвокат Андрій Саламандик. Так, цивільне законодавство передбачає, що при пошкодженні майна потерпілий має право вимагати моральну компенсацію. Але у такому випадку потрібно чітко зафіксувати, які зміни у його житті, в його взаємовідносинах сталися внаслідок ДТП. Має бути доведений взаємозв’язок між цієї подією та подальшим моральним станом громадянина.
Загалом збирання доказів та впорядкування документів займе майже два місяці. Скільки триватиме власне судовий розгляд – залежить від кожної окремої справи.
Водій з двадцятирічним стажем Олександр Кучерявий каже, що судитися з дорожниками — марна справа. «Суд виграти реально, але чи виконають винуватці розпорядження суду? Чи повернуть вони гроші?», — запитує водій. Дійсно, існують законодавчі норми, що забороняють накладати арешт та стягувати борги з майна підприємств державної власності. «Я б цієї справи навіть не починав – лише час змарнуєш. У більшості випадків страховка покриває витрати на ремонт, — каже Олександр. – У мене питання інше: я, як і всі водії, сплачую податок на дороги – 3 гривні з кожного купленого літра бензину. У сумі це дуже великі гроші, мільярди гривень. Куди йдуть всі ці кошти?!» Чоловік, звісно, відповідь знає, та все ж сподівається, що чиновники зроблять бодай щось, аби водії не змушені були об'їжджати наші дороги по узбіччях і гадати: судитися чи не судитися.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте