Хмари над "Сонячним островом"

Міська влада закриває очі на незаконне будівництво в спальному районі Чернівців
 
Ось уже майже рік мешканці багатоповерхівок в елітному районі Чернівців безрезультатно борються із свавіллям забудовників та бездіяльністю влади, заявляючи, що міська влада закриває очі на незаконне будівництво.
 
Купуючи квартири у мікрорайоні «Сонячний острів», їх власники сподівалися отримати житло в елітному районі, з закритою територією, місцем під паркінг по периметру, гарний краєвид і тишу. Все це їм обіцяв надати забудовник. Проте вже у 2011 році прямісінько навпроти багатоповерхівок розпочалось масштабне будівництво. Так, за кільканадцять метрів від будинків зводять гіпермаркет та нові дев'ятиповерхівки. «Коли ми купували житло, ніякого масштабного будівництва тут не передбачалось, — розповідає жителька „Сонячного острова“ Ірина Босак. – А тепер тут хочуть збудувати висотки».
 
«На плані забудови мікрорайону чітко видно, що тут мали бути будівлі максимум на 5-6 поверхів, а торговельно-розважального центру взагалі немає. Відтак його зводять несанкціоновано, – каже голова ОСББ «Сонячний острів» Володимир Бабин. – А 9-поверхівки, які збираються побудувати, не тільки загородять доступ сонячного світла до наших осель, але й критично звузять відстань між будинками, через що не буде пожежних розривів».
 
Люди спробували звернутися но допомогу до влади – надіслали листи до всіх можливих інстанцій: державної інспекції архітектурно-будівельного контролю, управління Держтехногенбезпеки, головного управління СЕС, прокуратури. Навіть написали колективну скаргу особисто секретарю Чернівецької міськради Віталію Михайлішину. Проте, кажуть, що у відповідь отримали тільки відписки. Так, начальник управління Держтехногенбезпеки Ігор Грицак порадив звернутися «в інші служби міста», головне управління СЕС відзвітувало, що їх до перевірок інспекція державного архітектурно-будівельного контролю не залучала, і взагалі «у зв'язку з ліквідацією санепідслужби дане питання залишається невирішеним на законодавчому рівні».
 
В інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Чернівецькій області запевняють, що «генеральним планом земельної ділянки, який погоджено управлінням містобудування та архітектури міськради, передбачено розміщення чотириповерхового торгового центру, 5 восьмиповерхових та 1 девятиповерхова секції житлового будинку». Крім того, там зазначили, що не в їхній компетенції перевіряти правильність розташування будинків у цьому мікрорайоні, це повноваження винятково міської ради. Так, проектну документацію забудовника перевірили, але порушень ніяких не знайшли.
 
Щодо законності будівництва, що ведеться навпроти «Сонячного острова», у департаменті містобудування та архітектури посилаються на рішення сесії міської ради. У відповіді на звернення голови ОСББ В. Бабина, директор департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради Володимир Ніконов повідомляє, що «рішенням 22 сесії міської ради VІ скликання від 29.03.2012 року №471 департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин надано дозвіл внести зміни до містобудівної документації детального плану забудови території орієнтовною площею 44,5 га, обмеженою вулицями Червоноармійською, Рівненською, Сторожинецькою та проспектом Незалежності».
 
«Насправді цей план забудови незаконний, — пояснює адвокат ОСББ „Сонячний острів“ Микола Чоп'юк. – У 2007 році „Хмельницькінвестбуд“ виграв конкурс міської ради на придбання земельної ділянки під забудову. В умовах конкурсу було чітко вказано, що там можна будувати лише багатоквартирні житлові будинки з вбудовано-прибудованими торговельно-офісними приміщеннями максимальною поверховістю 5 поверхів. Тодішня проектна документація цій умові відповідала. Та у 2011 році змінився виконавець робіт, яким став ТОВ „Гіпербуд“, а разом з цим змінилась і суть проекту». Виконавця міська рада погодила, а ось на новий проект «закрила очі». Тепер, згідно нової проектної документації, відстань між будинками мікрорайону «Сонячний острів» та багатоповерхівками, які планують збудувати, становитиме всього 12 (!) метрів. Виходи ж із будинків будуть просто на дорогу. Крім того, виникла ще одна небезпека, з якою зіткнулись мешканці мікрорайону. Для цього проекту забудови мікрорайону проектний інститут розробив мережі водо- та електропостачання, каналізації тощо. Діаметри труб та потужності підстанцій були розраховані на певне навантаження, а відтак вони будуть перевантажені, через що виникатимуть постійні проблеми.
 
Тим часом представники ТзОВ «Хмельницькінвестбуд» свою позицію пояснити не захотіли. Усі спроби зв’язатися з ними були марними. Представник «Хмельницькбуду» у Чернівцях Ігор Іллінський посилався на більш важливі справи, аніж конфлікт з мешканцями сусіднього будинку.
 
У квітні цього року на відкритих слуханнях міської ради, яких домоглися мешканці «Сонячного острова», вони звернулися до Віталія Михайлішина по допомогу. Очільник запевнив, що особисто проконтролює цю ситуацію, але, як відомо, казав пан – кожух дам, та й слово його тепле. Принаймні, як стверджують активісти ОСББ, вони так і не отримали жодних документів про створення в міськраді відповідної робочої групи. Обіцяної, до речі, на слуханнях у квітні.


Колективне звернення громадян
 

Відповідь заступника міністра регіонального розвитку, будівництва ти житлово-комунального господарства України Д.В.Ісаєнка, в якому зазначається, що внесення змін до плану забудови допускається за умови відповідності генеральному плану.
 

Ці документи мешканцям «Сонячного острова» так і не були надані

Цю дорогу утримують мешканці «Сонячного острова». До початку будівництва вона була в ідеальному стані.
 

Те ж саме з тротуарами.
 

Стіни запланованих багатоповерхівок височітимуть одразу за парканом.

2 коментарі

Святослав Вишинський
Віталій Михайлішин посміхається і маше ручкою. На прощання.
Ольга Мороз
Що в Вас там твориться в Чернівцях? Треба буде приїхати подивитися на власні очі…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте