Дискримінована ліворукість

Увесь наш світ облаштований «справа»: починаючи дверними ручками і закінчуючи вуличним рухом, все розраховано на «більшість» – праворуких людей. Через це, ще років двадцять тому, батьки перевчали діток-шульг на «правильну» праву руку. Вони навіть не здогадувались, що цим обрікають свої чада на страждання впродовж усього життя. Неврози, порушення сну і апетиту, страхи та головні болі, енурез і заїкання, дратівливість чи загальмованість, млявість, «морська хвороба» – це ще не повний перелік того, з чим доводиться стикатись ліворуким дітям, котрих силою перевчили бути правшею. Нині шульги активно борються за свої права – з 1992 року 13 серпня світ відмічає Міжнародний день лівші. Ціль такого свята – привернути увагу виробників різноманітного устаткування на проблеми ліворуких людей: при роботі на обладнанні для правшів шульги здійснюють неприродні для них рухи, внаслідок чого вони частіше гинуть на аваріях на виробництвах.
 

На фото актриса Анджеліна Джолі, лівша.

Мозок краще знає, що робить
Наш головний мозок складається з двох півкуль: права керує лівою стороною тіла, а ліва — правою. Ці півкулі нерівноправні, одна з них є головною. Якщо більш активна ліва півкуля — людина стає правшею, якщо домінантна права – лівшею. Якщо правша більше схильний до логічного і аналітичного мислення, то лівша – до образного, експресивного. Лівші часто відрізняються яскравою індивідуальністю. Тому більшість з них вибирають роботу, пов'язану з музикою, живописом, літературою, шоу-бізнесом, творчі професії. Крім того, ліворукі більше схильні до депресій, ніж праворукі. Лівші емоційніші, їм важко втримати себе «в рамках». Ліворукі люди схильні до гуманітарних наук, а праворукі — до точних. Психологи застерігають – дитину-шульгу у жодному разі не можна перевчати! Раніше доходило до того, що маленьким лівшам у костюмчиках зашивали ліві кишені, щоб дитина користувалась тільки правою рукою. У таких дітей розвивається астенічний невроз, знижується настрій, вони стають загальмованими, плаксивими. Особливо важко виконуються письмові завдання: почерк нестійкий, букви різної величини, різного нахилу, не дотримується рядок, багато додаткових штрихів і виправлень. У переучених дітей посилюються страхи, може з'явитися депресія. Іноді це виливається у заїкання, невротичні тики, енурез і навіть істерію. 
Тому батькам важливо вчасно побачити, правша їхній малюк, чи лівша. Для цього потрібно звернути увагу на те, яка рука у дитини ведуча. Особливо добре це видно, коли дитина починає більше малювати, вчиться писати, зазвичай, у 4-5 років. Виховати дитину-шульгу праворуким батькам складніше. Такі діти намагаються читати текст справа наліво, тому щоб навчити їх робити це правильно, знадобляться час та терпіння. Ще одна проблема маленького лівші — орієнтування за годинником: йому важче, ніж правші, запам'ятати напрямок ходу стрілок.
До речі, генетики довели, що ліворукість закладена на генетичному рівні. Так, імовірність того, що у праворуких батьків народиться шульга – лише 4%. Якщо обоє батьків — лівші, то в 49% випадків діти виростають правшами, 28% — змішаними (володіють обома руками) і 23% — лівшами.

«Лівий» не завжди «поганий»
Нині, згідно статистики, майже 15% населення земної кулі є лівшами. Найбільше ліворуких людей серед близнюків, а також серед людей з неврологічними розладами: епілепсією, аутизмом, дислексією. Хоча нині шульги нічим не відрізняються від праворуких, раніше їх сприймали як щось негативне, неправильне. Так, у багатьох мовах світу слова «ліво», «лівий» мають негативно забарвлене значення. Англійська назва лівші – сіністер – походить від латинського «зловіщий». Португальці називають шульг «canhoto», що означає «диявол», або " canhestro" – «незграбний». У древньому Китаї ліва сторона вважалась «поганою» і донедавна шульг навіть фізично карали, бо дитина, що пише лівою була соромом для сім'ї. Практично в усіх мусульманських країнах вважається образою і невихованістю подавати щось, або їсти з допомогою лівої руки.
Та не в усіх народів слово «лівий» означає щось погане. У народів Анд й досі вважається, що лівші володіють особливими духовними якостями, зокрема магією і цілительством, народитись там шульгою — означає бути щасливим. У Древній Греції вважалось, що лівші своєю унікальністю приносять щастя. Ескімоси вірять, що кожен шульга може чаклувати. Древні єгиптяни вважали хорошою прикметою зайти лівою ногою в дім. Ацтеки робили операції на нирках лівою рукою, а на печінці — правою. Африканці племені меру вважають, що їх чаклун мусить приховувати свою ліву руку: ніхто не може бачити її, оскільки вона священна.
З відомих постатей лівою рукою послуговувались політики Юлій Цезар, Махатма Ганді, митці Леонардо да Вінчі, Мікеланджело Буонаротті, Льюїс Керрол, Марк Твен, музиканти та композитори Джимі Хендрікс, Пол Маккартні, Боб Ділан, актори Чарлі Чаплін, Вуді Ален, Грета Гарбо… А у багатьох видах спорту (бокс, боротьба, фехтування, теніс) лівші часто створюють своєю оригінальною технікою труднощі для супротивників і виходять у сутичках переможцями.

Світ «під праву руку»
Здавалося б, нині шульги не повинні відчувати ніякого дискомфорту. Проте це не так. Фотограф Володимир Гуцул – лівша. Він вважає, що ліворуких людей досі дискримінують. «Основна проблема для мене – це фотоапарати, — каже хлопець. – Усі вони зроблені під праворуких людей, тому мені доводиться ставити руки в незручне положення. Щодо комп'ютерних мишок, то вдома я, звісно, можу перевстановити її на ліву руку, проте коли доводиться користуватись комп'ютером деінде – відчуваю дискомфорт». Окрема тема для Володимира – сервірування столу. «Куди б я не прийшов, мені доводиться перекладати вилку на інший бік, — розповідає хлопець. – Чому б не ставити прибори над тарілкою, як це роблять у деяких країнах за кордоном? Тоді і правша, і лівша матимуть рівні умови». Крім того, хлопця дратує реакція оточуючих на його ліворукість. «Варто комусь побачити, як я пишу чи їм, одразу ж так дивуються, наче я прибулець з іншої планети», — каже хлопець. За його словами, шульгам від народження доводиться жити не так, як усі і пристосовуватись під комфорт праворуких.
Перенавчена лівша Надія Руда розповідає, що також іноді стикається у житті з певними труднощами. «Мене з дитинства перевчили на праву руку. Тому тепер я їм і пишу правою, а все інше роблю лівою, — каже дівчина. – Через це іноді інтуїтивно можу плутати руки, важко орієнтуюсь, де „право“, а де „ліво“. У свій час я професійно займалася бальними танцями, там лівшам дуже важко, адже нормативи орієнтуються на правшу. Відчуваю дискомфорт й виконуючи звичну домашню роботу. Наприклад, дошка для прасування та ножиці також зроблені під праву руку». Проте Надя зізнається, що іноді бути перенавченою лівшею – зручно, оскільки вона навчилась користуватись обома руками: «Я самостійно навчилась писати лівою, тому тепер мені легко писати обома руками. А ще це вміння виручає мене, коли потрібно нафарбувати нігті».
Лівші продовжують активно боротися за свої права, вимагаючи, щоб їхні інтереси враховувались при виробництві інструментів та устаткування, а також щоб людство перестало вважати ліворукість чимось поганим. Адже, як зазначив голова Міжнародної асоціації ліворуких Дін Кембелл, «якщо права сторона тіла контролюється лівою півкулею мозку, то ми, лівші, єдині люди, які абсолютно праві».

4 коментарі

Святослав Вишинський
Ви пропонуєте робити двері з двома ручками? Звісно, що суспільство орієнтується на більшість — це і називається «владою народу», «демократією». Однак ніхто не заважає створювати студії і стилі бального танцю, орієнтовані на ліворуких людей — так само, як, здається, в цьому немає проблем, прикладово, і в боксі. Я, наприклад, відчуваю дискомфорт, коли операційна система десь налаштована не по-моєму, або коли мишка не того розміру, до якого звик — але говорити про «дискримінацію» мені ще в голову не приходило.
Діонісія Кернична
Святославе, можливо, Ви так говорите, оскільки самі — правша. Ніколи до кінця не можливо пізнати щось, якщо сам не є таким. До прикладу, навіть якщо ходити із заплющеними очима, всеодно не знатимеш, як це — бути сліпим. Я теж правша, проте в деяких моментах погоджуюсь із сказаним. У школі бачила, як важко було дівчинці-лівші працювати зі швейною машинкою. Є речі, які не просто створюють дискомфорт, а дійсно потребують вирішення проблеми «ліворукості».
Святослав Вишинський
При вступі в перший клас мене визначили як лівшу. Хоча пишу правою і не відчуваю дискомфорту.
Сергій Янушевський
Я лівша і не відчуваю жодного дискомфорту з цього приводу! Не розумію навіщо цей день вигадали… Не знаю, можливо когось «десь там» і утискають, але я такого не спостерігав. А насправді це дуже зручно, коли в тебе «дві руки праві»!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте