Приручив? Відповідай

«Ми відповідальні за тих, кого приручили»
(«Маленький Принц», Антуан де Сент-Екзюпері)

 

Часто власники тварин, помітивши незвичну поведінку чи підозрілий стан домашнього улюбленця, сумніваються – звертатися до ветеринарного лікаря одразу чи зачекати. Найчастіше такі сумніви викликані різними причинами: брак вільного часу, фінансовий аспект питання, або ж сподівання, що «все саме пройде»… Іноді господарі не вважають погане самопочуття тварини серйозною проблемою, через яку варто звертатися до ветеринара. Та поки люди зволікають – тварини страждають, адже навіть незначні коливання у їхньому настрої можуть бути симптомами серйозних хвороб, які з часом стають все небезпечнішими. Саме тому ветеринари закликають власників чотирилапих друзів вчасно реагувати на потреби тварини у лікуванні.
 
«Тваринка не може сама підійти до господаря і розповісти, що у неї болить. Так само вона не може сказати про це й ветеринару. Тому чим раніше власник тварини звернеться до лікаря, тим швидше ветеринар зможе діагностувати хворобу і призначити лікування, — розповідає головний державний інспектор ветеринарної медицини в Чернівецькій області Борис Тодорюк. – Нині буковинці утримують у неволі сільськогосподарських, домашнх і навіть диких тварин. Усі вони відірвані від свого природного середовища проживання, тому в разі хвороби не можуть самі собі допомогти. Від того, чи вчасно зреагує господар на погіршення самопочуття тварини, залежить її життя, здоров'я та (якщо говорити про сільськогосподарських тварин) якість тваринної продукції – молока, яєць тощо».
 
Навіть якщо тварина здорова, варто проводити профілактичну вакцинацію від різних хвороб. Існують захворювання, яких можна уникнути, вчасно прищепивши тварину. Переважно, власники проводять вакцинацію самостійно. Проте при цьому потрібно дотримуватись усіх вимог. «Часто власники тварин не дотримуються схеми вакцинації, — каже Борис Васильович. – Адже потрібно зберігати вакцину при певній температурі, для кожної тварини змінювати голку тощо». Тому ветеринар радить власникам у разі самостійного лікування все ж консультуватися з ветеринарним лікарем.
 
Існують хвороби, збудники яких – віруси. Такі захворювання вкрай небезпечні, особливо на фермах, коли хвороба швидко поширюється серед тварин. «Наприклад, геморагічна септицемія – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає кроликів. Від такої хвороби вакцинацію може проводити лише ветеринар, оскільки схема вакцинації складна», — каже Борис Тодорюк.
 
Домашні ж тварини – коти та собаки – потребують медичних оглядів та консультацій незалежно від того, породиста тварина, чи ні. Проте для певних порід собак все ж існують деякі специфічні умови, зокрема, профілактичні огляди та вакцинація. Це зумовлене тим, що будова їхнього тіла спричиняє небезпеку виникнення і розвитку специфічних захворювань. Зокрема, треба бути пильними власникам бульдогів (у таких собак під загрозою дихальна система) та собак великих порід (у них з часом може розвинутись хвороба кісток та м'язів).
 
Основний симптом при більшості хвороб, який мусить насторожити господаря, – відсутність у тварини апетиту. Тоді потрібно якомога швидше виявити причину цього. Зокрема, до ветеринара треба звернутись, якщо ви виявили у тварини здутий живіт, важке дихання, сильну кровотечу чи обширну рану, укуси бджіл, змій чи ос. Крім того, небезпечними можуть бути токсичні речовини або дрібні предмети, які проковтнула тварина, рвота, переохолодження чи перегрів, а також тепловий удар, проблеми при сечовипусканні.
 
Займатися самолікуванням ветеринари не радять, адже кожна хвороба має свої особливості в лікуванні. «Якщо сумніваєтесь, здорова тварина, чи ні, краще принести її до ветеринара, — каже Борис Тодорюк. – Якщо тварина велика (кінь, велика рогата худоба), лікар повинен виїхати на місце сам. У жодному разі ветеринар не має права відмовити в огляді тварини або її лікуванні. Якщо ж таке трапилось, власник тварини може звернутись безпосередньо до мене».

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте