Знову крилаті. Надовго?

У Чернівцях планують відновити авіарейси до Києва

Фото Володимира Гуцула
 
Вже вкотре комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт „Чернівці“ намагається реанімувати авіарейс Чернівці-Київ. Цього разу ним займеться нова українська авіакомпанія „Yanair“, навколо якої, до речі, вже встиг розгорітися скандал. Як повідомляє видання Forbes, засновником і власником „Yanair“ є росіянин Олексій Янчук. Про це зазначається в Єдиному Держреєстрі України. Як відомо, засновник киргизької авіакомпанії Eastok Avia Олексій Янчук є фігурантом у кримінальній справі щодо вбивства співвітчизника Євгенія Харпова в Об'єднаних Арабських Еміратах навесні 2009 року. Як зазначається у виданні, в грудні 2011 року Шаріатський суд Шарджі засудив Янчука та його партнера Петра Іваника до смертної кари. Проте Forbes не знайшов прямого підтвердження того, що власник „Yanair“ та засуджений до страти – одна й та ж людина.
 
Комерційним директором „Yanair“, що базується у київських „Жулянах“, став Олег Левченко, який відповідав за внутрішні перевезення в збанкрутілій компанії „АероСвіт“. За його словами, екіпажі літаків „Yanair“ будуть укомплектовані саме з колишніх працівників „Аеросвіту“.
 
Аеропорт „Чернівці“ вже має гіркий досвід польотів до Києва. Зокрема, у 2007 році рейс „Київ – Чернівці“ відмінила авіакомпанія „АероСвіт“, а на початку 2012-го відмінили авіарейс “Ужгород — Чернівці — Київ”. У липні минулого року міжнародна авіакомпанія «УРГА» запустила авіарейси „Чернівці-Жуляни“, які так само відмінила вже через кілька місяців через малу кількістю пасажирів.
 
Як повідомив заступник директора з комерційних питань КП „Міжнародний аеропорт “Чернівці» Микола Гончар, авіакомпанія «Yanair» отримала всі необхідні дозволи на здійснення авіаперевезень. 28 серпня до Чернівців прибуде літак шведського виробництва Saab 340, що й здійснюватиме рейси. Він здатний перевозити 33 пасажира. Перший політ до Києва запланований на 2 вересня. Як зазначає Микола Миколайович, літак курсуватиме до столиці тричі на тиждень – у понеділок, середу та п'ятницю. З Чернівців літак вилітатиме о 7:50 ранку, з Києва о 19:15. Тривалість польоту – близько години. «Такий графік польотів дуже зручний, — зазначає Микола Гончар. В дев'ятій ранку людина прибуває до Києва, цілий день займається справами, а ввечері повертається додому». Квитки на ці рейси чернівчани зможуть придбати вже до кінця тижня. Їх ціна поки що неточна, попередні цифри – 900 гривень в один бік, 1500 гривень в обидва. У планах – розробка соціального тарифу. «Ціна на квитки залежить від ціни палива, — пояснює Микола Гончар. – Тонна пального для літака нині коштує 1,5 тисячі доларів. У Росії, наприклад, держава компенсує авіакомпаніям до 40% від вартості пального на внутрішньодержавні перевезення. В Україні подібних компенсацій немає, тому й ціна висока. Проте порівняно з ціною на перельоти до столиці з інших західноукраїнських міст, Чернівці у виграші».
 
Перший місяць польотів — випробувальний термін для рейсу Чернівці-Київ. Чи зможе цей рейс прижитися на Буковині залежить від наповнюваності літаків. Така умова була й у попередніх спробах реанімувати рейс. І, власне, саме через малу пасажиронаповнюваність його й відміняли. Цікаво, що зміниться цього разу? Та все ж, якщо рейс до Києва виправдає сподівання, «Yanair» планує запустити ще декілька рейсів з Чернівців до інших міст України.

8 коментарів

Георгій Манчуленко
Сумніваюся, що, за таких високих цін, буде багато бажаючих скористатися авіасполученням. Хоча воно нам дуже потрібне. Без оперативного транспортного зв'язку Буковина не зможе належним чином розвивати свою економіку
Святослав Вишинський
В принципі, краще би розпочали з будівництва прямої колії до Кам'янця-Подільського — швидке залізничне сполучення на цьому маршруті додало би обом містам значно більше, в першу чергу у сфері туризму.
Георгій Манчуленко
Так, я, свого часу, обстоював подібну ідею в Парламенті і Кабінеті Міністрів України та перед Президентом України. А дещо спрощену модель заклав особисто у Закон України «Про комплексну програму утвердження України як транзитної держави на 2002 — 2010 роки», який був прийнятий Верховною Радою України, здається, в лютому 2002 р. і підписаний Президентом України та оприлюднений. Але, на жаль, цей Закон не виконувався ні при Л. Кучмі, ні при В. Ющенку, ні при В. Януковичу, хоча я неодноразово звертався до них і Премєр — міністрів того періоду та Генеральної прокуратури України, в т. ч. і у 20006 р. до закінчення повноважень Парламенту 4 скликання. Ну а зараз цією проблемою мали б займатися нинішні народні депутати України, як обрані в одномандатних округах Чернівецької області, так і партійні списочники, вихідці з Буковини, якщо вони не на словах, а на ділі піклуються про добробут людей та економічний розвиток рідного краю.
Володимир Антонюк
Який прекрасний зразок беззмістовного тексту.
Що таке «обстоював», «модель закладав» і таке інше?
Результату — нуль. То чи варто цим результатом так довго і сильно пишатись?
Михайло Шморгун
Пічалька в тому, що ці — навіть не намагаються… Вони блокують і виступають по тєлєку. У них нема душі (точніше душа є, але вона нагадує душу Голема, яка вдихнулась закляттям раввина).
Я Манчуленка ганив, як і багато хто на цьому сайті. Найчастіше за діло, було за шо… Але те, що він на голову кращий за нинішніх обєднаних опозиціонерів — для мене факт. Є цінності у людини. Так вони виглядають нездоровими і застарілими, але це не клініка, тут ще можна знайти спільну мову. Натомість фронтовики і батьківщина — «колгосп тварин» ( це для любителів Оруела порівняння...).
Володимир Антонюк
Я не буду виступати адвокатом опозиції — не хочу, лише зазначу, що в Україні оце колгоспне тваринництво триває завжди. І якщо баран зненацька залазить на місце пастуха, він все рівно залишається бараном (тут не про Манчуленка Г.) мова.
Георгій Манчуленко
Ви вмієте і можете читати написане, чи можете тільки повчати, думаючи, що всі розуми поїли, як кажуть у нас на Буковині? Завдяки мені був прийнятий відповідний Закон України. Я свою справу, як законодавець, зробив і констатую конкретний факт, а не пишаюся. Хоча і можу пишатися своїми зробленими справами, на відміну від тих, які в своєму житті навіть будки собачої не змайстрували, але інших повчають!
Віктор Довганич
Пане Георгію! Не переймайтесь, це ж Антонюк, единий праведний борець з режимом, ні не Януковича, а Папієва-Галиця.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте