Тролейбуси – у відпустці?

Два місяці тому я вже писала про те, як автобусники та тролейбусники ділять у Чернівцях пасажирів. Тоді директор Чернівецького тролейбусного управління Іван Іванічек скаржився, що деякі автобусні маршрути дублюють маршрути тролейбусів, в результаті чого ЧТУ втрачає пасажирів. Та є тролейбусний маршрут, до кінцевої зупинки якого не доїздить жодний тролейбус – це маршрут № 4 «Університет – Музей народної архітектури». Дістатися «великого міста» від музею просто неба можна лише «четвіркою»,… якщо вона приїжджатиме. 
Так, в один із суботніх вечорів мені довелось чекати тролейбус № 4 більш, ніж півтори години. Хоча була вже сьома вечора, людей на зупинці зібралося немало: місцеві жителі, відвідувачі музею, туристи, відпочивальники з Пруту. Чимало з них були з дітьми, які й п'яти хвилин не можуть спокійно всидіти, а тут – більше години чекати. Зрозуміло, що більшість, прочекавши хвилин двадцять, збирались і йшли своїм ходом. 
Дивує те, що чернівчани сприйняли таку ситуацію досить спокійно, – вони до такого вже звикли. Місцева жительна розповіла, що тролейбус не вперше так запізнюється. У будні зранку жінка навіть не чекає на нього, каже, що це марна трата часу, — одразу йде Фастівською на вулицю Руську і вже там сідає на транспорт. 
А ось для туристів, особливо для іноземців, це – дикість. На зупинці я познайомилась із сім'єю з Росії, які приїхали поглянути в музеї на архітектуру та побут Буковини. Таке довге очікування на тролейбус їх здивувало. Батько сімейства Олександр розповів, що них такого не буває: «Час – це гроші, і наші водії це знають. Не важливо, зупинка у центрі міста чи на околиці – транспорт приїжджає вчасно. Врешті-решт це ж неповага до людей! Ми б пішли пішки, та не знаємо дороги, та й донька дуже втомилась».
На вказівнику на зупинці зазначається, що інтервал руху тролейбуса у вечірній час – 16-24 хвилини. Скільки тролейбусів вийшло у той день на маршрут, я запитала у КП «Чернівецьке тролейбусне управління». Головний інженер підприємства Ігор Данилевський запевнив, що у вихідні на четвертий маршрут виходить три-чотири машини. «Цього достатньо, щоб тролейбуси курсували згідно графіка, — вважає він. – А першого вересня ми збільшимо кількість тролейбусів на цьому маршруті». 
Чернівчанка Ганна, яка раніше працювала кондуктором у тролейбусі цьому не вірить. Вона запевняє, що увесь маршрут «четвертий» тролейбус об'їжджає за 40 хвилин: двадцять хвилин – до університету і двадцять – назад. Якщо так довго немає тролейбуса, значить на маршруті – лише одна машина, й та або зламалася, або десь простоює. Жінка розповідає, що кілька років жила і працювала в Чехії. Там її здивувало, що громадський транспорт, на відміну від Чернівців, прибуває на зупинки не за інтервалом, а в точно визначену годину, похвилинно. З вікон фабрики, де вона працювала, було видно зупинку громадського транспорту. Жінка могла годинник звіряти за автобусами. Перший приходив рівно у 7.16 ранку. Якщо ж запізнювався на хвилину-дві (що бувало дуже рідко), це означало, що машина зламалась і замість неї на маршрут одразу пустили іншу.
Для чернівецьких тролейбусів така пунктуальність – рідкість. Допоки керівництво ЧТУ «воює» за маршрути № 3 та № 5, скоротивши там інтервал руху до 5-7 хвилин, на вулиці Московської олімпіади – повний штиль.

2 коментарі

Святослав Вишинський
Якби депутати місцевих рад, включаючи в.о. міського голови, в примусовому порядку їздили чернівецьким муніципальним транспортом, вирішення проблем знайшли би дуже скоро.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте