Рятівник чотирилапих безхатьків

Обіцянки чернівецьких чиновників рясніють гарними словами, та коли доходить до справи – знаходяться якісь відмовки: то фінансування немає, то допомагати не хочуть, а то все «папєрєднікі» винні… Так сталося й з вистражданим роками притулком для тварин. Чи не кожен буковинський політик у передвиборчій агітації обіцяв його побудову, виділяв землю, шукав інвесторів… Та нещодавно епопея добігла кінця: тендер на будівництво притулку для безпритульних тварин у Чернівцях відмінили. Як відомо, за кошти державного бюджету України та кошти місцевих бюджетів по вул. Південно-Кільцевій, 47 планувалось будівництво такого об’єкта. Роботи мали розпочатися вже в серпні цього року та завершитися до грудня 2015-го. Та як зазначається у «Віснику державних закупівель», конкурсні торги були відмінені через те, що до оцінки допущено пропозиції менше двох учасників. Проте як з’ясовується, якщо захотіти зробити добру справу, то для цього можна знайти тисячу способів. Простий чернівчанин Василь Виноградов здійснив, без перебільшення, справжній громадянський подвиг – чоловік своїми силами будує у місті притулок для бездомних тварин, за власні кошти він купив земельну ділянку і там облаштував місце, де можуть жити тварини.
 
«Зараз у мене є 28 собак, з них – 14 цуценят, та 16 котів, з яких 11 котенят, — розповідає Василь. – Поки облаштовую вольєри, частину тварин доводиться тримати вдома». Чоловік каже, що зараз найважливіше – підготувати вольєри до зими, утеплити їх. Проте зробити це самому важко – на тварин йде багато часу і грошей, а їх же ще потрібно заробляти. За словами ентузіаста, на благодійні рахунки майже нічого не надходить, на все доводиться тратити зі своїх кишень.
 
Наразі для Василя найважливіше, щоб було місце, де тварин можна перетримати, привести до тями, адже для кожної тваринки чоловік хоче знайти хорошого господаря. На жаль, добрі люди беруть лише котенят та цуценят, дорослих же тварин потрібно стерилізувати та чіпувати. «Одна така процедура коштує в середньому 250-300 гривень, — каже чоловік. – Стерилізують у Кіцмані та Чернівцях». Проте через те, що у правилах благоустрою міста не прописані положення про поводження з бездомними тваринами, чоловік боїться робити такі дорогі процедури і випускати собак на волю. «У Чернівцях тварин не відстрілюють, а труять, — каже Василь. – При відстрілі не чіпають тварин з чіпами, але ж отруїтися може будь-яка тварина. Тому буде шкода, якщо вкладені у тварину гроші підуть на вітер».
 
Підібрані з вулиці тварини часто потребують лікування. Для цього Василь домовляється з ветеринарами, та більшість процедур вже навчився проводити самостійно. Багато в чому йому допомагає голова чернівецької благодійної організації «Захист безпритульних тварин – не будь байдужим» Анжела Косован. Так, щонеділі, з дев'ятої ранку до другої дня, вони роздають тварин у добрі руки на ринку по вул. Зеленій, що в обласному центрі. Допомагають й волонтери – люди, які готові задарма допомогти тваринам. Та все ж рук не вистачає. «Нам потрібні волонтери, які б годували та доглядали за хворими тваринами», — каже Василь. Сам він тратить на чотирилапих більшість свого часу і каже: поки що встигає, хоч іноді доводиться годувати тварин навіть уночі. Та проблема виникне, щойно йому потрібно буде кудись поїхати.
 
Ентузіаст каже, що буде радий будь-якій допомозі. «Якщо у Вас є можливість подарувати старі речі, дошки, покрівельні матеріали, цеглу, утеплювачі, харчі, та все, що може бути використано для створення належних умов для тварин у притулку, — дзвоніть за тел. 050-515-65-44», — просить чоловік. Він зізнається, що рішення облаштувати притулок змінило його життя. Та як би не було важко, Василь сподівається, що зможе й далі робити добрі справи – рятувати життя беззахисних чотирилапих безхатьків.
 
Спеціально для «Доби»
 















Фото автора

5 коментарів

Святослав Вишинський
Суки чиновницькі.
Святослав Вишинський
Пропоную організаціям захисту тварин розпочати збір підписів за стерилізацію Миколи Федорука. І його наступника. Результати їхньої бездіяльності однакові.
Татьяна Таран
Можу помилятися, але:
За словами голови ГО «Захист тварин» Марти Петращук, очікується грант на будівництво притулку у Чернівцях (вона розробляла грант, деталей не знаю). Сума очікується менше потрібної. З бюджетів (-ту?) колись обіцяли додати до суми від гранту решту коштів.
Тобто, якщо до всіх цих тендерів (або поки вони ніяк не відбудуться) ГО отримає грант, то з виділених з бюджету коштів додадуть суму меншу, ніж, здається, 7 млн. грн. І, тобто, пару державних мільйонів десь лишиться?
Поправте мене, якщо думаю неправильно.
Журналісти, якщо цікаво, попитайте у профільних, будь ласка.
Сергей Венгринюк
Советую обратиться к хозяевам ресторана СЛАВА. Они регулярно кормят по городу бездомных собак.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте