Недемократична демократія

Сьогодні моя сестричка, яка народилась і живе у Москві, запитала мене: «Скажи, який політичний режим у вас в країні? Демократія?» (їй це питання по правознавству задали). Я кажу: «Так, демократія», але сама думаю, треба уточнити у Вікіпедії. Відкриваю сторінку про політичні режими і читаю:
«Недемократичні режими — це така форма державно-політичного устрою суспільства, або спосіб правління, оснований на владі авторитету, політико-правовій нерівності соціальних груп та прошарків суспільства, використанні насильства».
Та це ж Україна!
Читаю далі: «Демократичні режими — це така форма державно-політичного устрою суспільства, в якій народ виступає джерелом влади на принципах рівності, свободи і солідарності. Зовнішніми ознаками демократичного режиму є багатопартійність, наявність представницьких органів, формальне визнання народу джерелом влади, визнання права всіх громадян на участь у формуванні органів державної влади, контроль за їхньою діяльністю, вплив на прийняття спільних для всіх рішень на засадах загального, рівного виборчого права і здійснення цього права у процедурах виборів, референдумів тощо, переважне право більшості при прийнятті рішень, чітке регламентування політичних процедур та процесів.» Формально це теж Україна.
Що ж виходь? За всіма визначеннями ми ніби то демократичні. Та, чомусь, є щось відмінне від тієї іншої, закордонної демократії. Щось, що бачать тільки українці.

1 коментар

Михайло Шморгун
А шо Ти хотіла? Щоб все було, як по-вікіпедії?
Тоді я прооную так… Більш вдалий опис режиму — «демократура»… та сама вікіпєдія пише — (про) политические режимы, в которых совмещаются черты демократии и диктатуры и обеспечивается возможность ненаказуемого игнорирования или нарушения интересов большинства или значительной части граждан…
Такє
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте