Реклама як дискримінація

В чому секрет успішної реклами? «Товар+сексуальна жінка». І не важливо, що нам хочуть продати. Головне — всунути в очі жіночі груди, а разом з ними можна все — від білизни до засобу для миття унітазів. Я не є затятим борцем проти сексизму, проте така велька кількість подібної реклами змушує (і я думаю не тільки мене) почуватись некомфортно. Для тих, хто не бачить у цьому жодної проблеми, я спробую пояснити, чому проблема все-таки є.

1. Сучасна рекламна індустрія створює гендерні стереотипи: чоловіки завжди сильні, мужні, домінантні, жінки — слабкі, сексуальні і підвласні чоловікам. Рекламні плакати вчать маленьких хлопчиків бути лідирами, займати перші місця, дівчатка ж дізнаються, що жінка повинна бути спокусливою (я так розумію, знову ж таки для свого чоловіка), слабкою (шукати захисту у сильнішого за неї представника чоловічої статі), домашньою. Надивившись маленькими таких реклам, дівчатка знають, з кого їм брати приклад — з дорослих «тьоть». От тільки чоловіки, чомусь, таких дівчат осуджують: «тп», «безмозка курка», «малолітня ша**ва»… у той же час захоплюючись шикарними тілами моделей, які мало чи не в костюмах Єви протягують нам товари.

2. Я — жінка, і дивлячись на рекламу жіночої білизни, я хочу бачити, наскільки в ній мені буде комфортно. Натомість я бачу образи елітних проституток, які ось-ось отримають оргазм. Для кого така реклама?? Відповідь проста. У соцмережі читаю коментар чоловіка до реклами жіночої білизни: «О, на таку крихітку в мене встав, дам своїй грошей, щоб таке ж купила». Дам грошей??? Жінки вже давно навчилися заробляти самі. Їм не треба «давати грошей», щоб вони одягались так, як хочуть чоловіки. Особисто серед моїх знайомих дівчат та жінок майже немає таких, які б одягали білизну, як на моделях. Як і чоловіки, ми шукаємо комфорту. Чому нам не показують цей комфорт у рекламі??

3. «Ненавидіть себе». Здається, саме це нам хочуть сказати рекламщики. Ти важиш більше 48-ми? Жирна. Твій ріст не вище 160? Хоббіт. У тебе проблеми зі шкірою? Задротка. Якщо ти не така, як «вони» — ховай своє тіло і не виходь на вулицю, бо ти потвора. Ось, що я бачу, дивлячись на пропаганду відфотошоплених жіночих тіл. Благо мій хлопець розуміє, що краса жінки не в пропорціях 90-60-90, та є й такі, хто вимагає від своїх дівчат схуднути чи відростити вососся, бо вони «недостатньо сексуальні», не такі, як «нав'язливі еталони краси». Дівчата-підлітки, які не «дотягують» до таких еталонів стають закомплексованими, вони бояться стосунків, бо ж хлопцям пободаються лише красуні, а не «такі як вони».

4. Чоловік — людина, жінка — річ. Це ще один прихований зміст реклами. Ви помічали, що на рекламних плакатах чоловіків зображуть переважно голову/обличчя, а жінок — акцент на тіло? А все тому що чоловіки — особистості, жінка ж — сексуальний об'єкт. Узагалі, подивитися хоча б на фото у каталогах. Для жінки — сексуальні пози, іноді — оголеність, чоловік — просто рекламує одяг. У рекламах чоловіки завжди щось говорять (тобто, їх слова авторитетніші?), жінки — або показують на собі, або є просто «додатком до товару, який приваблює увагу».


Чому ми почали сприймати жіноче тіло як інструмент? Чому жінки продовжують цьому піддаватись? Для мене це залишається загадкою. Ось тільки я знаю, що потрібно любити себе таким, який ти є, робити те, чого тобі хочеться. А чи знатимуть це ті, у кого лише формується їхнє світосприйняття?

Реклама жіночої білизни:



Реклама чоловічої білизни:



Хочете зробити рекламу чоловії білизни сексуальнішою? Ні, не треба роздягати чоловіків. Роздягніть дівчат!

7 коментарів

Святослав Вишинський
Ви пересмикуєте: якщо рекламується жіноча білизна, то основним реціпієнтом реклами є жінка. Білизна може красиво підкреслювати її фігуру, основний посил реклами: «У цій білизні Ви виглядатимете ще вродливішою і ще сексуальнішою». Адже самі жінки цього прагнуть. Спробуйте заперечити, що жінка не хоче бути сексуально привабливою: інакше чому б вона носила такі елементи одягу, що підкреслюють її фігуру тощо?

Все значно простіше і водночас глибше: чоловіки мислять переважно вербально і раціонально, жінки переважно образно і візуально (тільки не кажіть, що це черговий «сексистський» стереотип: це тенденція, хоча і не правило). Тому і реклама апелює до різних рівнів свідомості та підсвідомості. Невже Ви всерйоз гадаєте, що для творців реклами має значення якась дискримінація, тим більше така, що негативно вплине на продажі? Їх цікавлять тільки продажі, і рекламуватимуть що і як завгодно, якщо механізм спрацьовує.

P.S. Цікаво, яке співвідношення статей у професії маркетологів. Серед моїх знайомих більшість — жінки.
Діонісія Кернична
Щодо нижньої білизни, я погоджуюсь, що іноді жінка хоче бути сексуальною. Та є моменти, коли їй просто треба одягнутись комфортно, але навіть рекламуючи, наприклад, спортивні топи, всеодно роблять акцент на сексуальності.
Ще одне: так, моделі показують нам, що в одязі, який вони рекламують, жінка буде привабливою. АЛЕ не кожна жінка має таку фігуру, як модель, і одягаючи рекламований одяг почувається нікчемною, якщо він їй не пасує, адже не дотягує до вказаних еталонів краси. Питання: чому сексуальність не підкреслюють жінки із звичайними, типовими фігурами? Чому це роблять Барбі?
Максим Татарченко
Щоб викликати у середньостатистичної жінки заздрість, очевидно же. Далі працює банальний карго-культ — нав'язується аналогія між товаром і фізичним станом моделі: купиш товар — і все буде так само.
Святослав Вишинський
Вочевидь, тому що є певні загальноприйняті стандарти (іноді природні, іноді штучні), на які більшість людей орієнтуються. Звичайно, акцентування ідеального в речах побутових може бути надмірним і навіть шкідливим, але це також не означає, що потрібно спростовувати ідеали. Якщо це буде реклама спортивного одягу — і його рекламуватимуть олімпійські чемпіони — то ніхто не скаже, що вони дискримінують чиюсь здатність вести здоровий спосіб життя або досягати успіхів у спорті (і т.д.). В наш час помітна тенденція критики всього, до чого ми не можемо дотягнутись самі — але в результаті це працює лишень на зниження загальних стандартів чи відмову від естетичних або ціннісних орієнтирів. Це не значить, що кожен може втілювати ідеал — і це нормально. Ненормально, коли ми втрачаємо здатність поважати і схилятись перед ідеалами, які нас переважають. У цьому є щось плебейське. Варто вчитись у давніх греків, які не соромились цінувати розум, гармонію і красу. За всіма сучасними критеріями класичні стандарти і самі елліни були еталонами «дискримінації». Як і Олімпійські ігри, до речі.
Діонісія Кернична
Якщо прагнення до ідеалу в рекламі одягу чи спортивних товарів виправдане, то чим виправдовуються напівоголені жінки на рекламних плакатах посуду/побутової техніки/інструментів/засобів по догляду за будинком?
Святослав Вишинський
Бажанням швидкої наживи.
Максим Татарченко
Така реклама працює. Рекламники не просто так знімають, за цим стоять багато маркетологічних, психологічних та інших досліджень, що довели максимальну ефективність. Так вже побудована людина та її інстинкти, що сексуальний підтекст завжди сприймався і буде сприйматися з підвищенним пріорітетом. Зрештою, людина — звичайна гола мавпа, щоб хто не казав. І не зміниться людина, й інстинкти в неї залишаться ті самі, а тому й реклама у всі часи буде про те саме.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте