"Чотири лапи" - тисячі життів

Захисники тварин налічують в Україні декілька десятків тисяч безпритульних собак. Скільки з них у Чернівцях – сказати важко. Часто вони стають жертвами людської жорстокості – собак бездушно відстрілюють та труять. Проте, на думку захисників тварин, такі методи є не лише жорстокими, а й безглуздими, оскільки ніяк не вирішують проблему. Всесвітня організація охорони здоров'я наводить такий факт: у жодному з районів, де відбувалося знищення, незалежно від способу, в довгостроковій перспективі не спостерігалося будь-якого значного скорочення загальної кількості собак, які мешкають на цій території. Тому стерилізація безпритульних тварин – єдиний прийнятний спосіб скоротити популяцію бродячих собак.
 
Саме такою є мета організації «Чотири лапи», представники якої приїхали до Чернівців на три тижні, аби бодай на трішки зменшити розмноження вуличних собак. Сама організація була створена відносно нещодавно – у 1994 році, проте нині вона вийшла на міжнародний рівень та заснувала свої представництва в дванадцяти країнах: Aвстрії, Болгарії, Німеччині, Угорщині, Нідерландах, Румунії, Швейцарії, Південній Африці, Великобританії, США та Україні. Окрім цього, свої проекти допомоги безпритульним тваринам організація «Чотири лапи» розгорнула й у Хорватії, Сербії, Греції, Македонії, Словаччині, Литві, Молдові, Йорданії, Єгипті, Шрі-Ланці, Індії та Судані.
 
В Україну «Чотири лапи» прибули в 2012 році, напередодні чемпіонату Європи з футболу. Тоді вони розгорнули масштабну програму проведення кастрації безпритульних тварин у чотирьох містах, що приймають чемпіонат: у Львові, Києві, Харкові та Донецьку.
 
А вже наприкінці вересня семеро спеціалістів з Києва приїхали до Чернівців на запрошення керівника місцевої благодійної організації «Не будь байдужим» Анжели Косован. З першого по двадцяте жовтня два лікаря (Євген Балук та Катерина Луцкевич), 3 відловлювача (Олександр Сенчук, Олександр Камінський та Сергій Венгровський), адміністратор Анастасія Масло та технік Роман Туганов займатимуться стерилізацією безпритульних собак у Чернівцях. Єдине, чого «Чотири лапи» вимагають від місцевої влади взамін – не знищувати кастрованих безпритульних тварин, а також у подальшому вживати заходи щодо контролю народжуваності.
 
У місті їм допомагають волонтери – люди, які добре знають Чернівці. Вони показують відловлювачам, де собаки локалізуються, допомагають їх ловити. Крім того, поруч зі спеціалістами організації проходять практику студенти аграрно-ветеринарного технікуму.
 
Як розповідають ловці, за день вони можуть впіймати й 100 собак, проте такої потреби немає, адже ветеринари не встигають каструвати таку велику кількість тварин. Тому усі представники організації працюють злагоджено.
 
Ветеринарний лікар Катерина Луцкевич розповідає, що за день одна з двох команд стерилізує в середньому 15 собак. «Ця цифра може коливатися, оскільки на це впливає вік собаки, її фізіологічні параметри, — каже ветеринар. — Найлегше, якщо тварина молода і середньої вгодованості – тоді вона швидше входить в наркоз і легше з нього виходить». Триває одна операція – в середньому двадцять хвилин. Окрім стерилізації ветеринари проводять й інші процедури: обробку від зовнішніх та внутрішніх паразитів, профілактична обробку та вакцинування проти сказу. Опісля чіпляють на вухо блакитну бірку з логотипом організації «Чотири лапи» та з ідентифікаційним номером тварини, щоб люди бачили і знали, що така тварина не загрожує хворобами, а також простерилізована. Кожну впійману тварину відловлювачі відвозять на те ж саме місце, де її впіймали.
 
Представників «Чотирьох лап» дійсно можна назвати ентузіастами, адже найкраща нагорода за їхню роботу – це думка про те, що безпритульні тварини будуть захищені від вбивства. Ветеринарний лікар Катерина Луцкевич зізнається, що завжди мріяла стати ветеринаром та допомагати тваринам. Так, кожного впійманого песика Катерина не залишає без уваги, прагне допомогти кожному з них. У самої вдома є дві собаки та кіт, також підібрані з вулиці. «Звичайна дворняга, якому ти допоміг, врятував від загибелі, стане для тебе найвірнішим другом, — каже Катерина. – Звісно, характери у тварин різні, але друзі з них – найкращі».
 
Дехто з чернівчан стерилізованих собак забирають собі. Так, окрім всього іншого, волонтери «Чотирьох лап» допомагають безпритульним собакам знайти собі господаря. За десять днів, які залишилися, представники організації планують стерилізувати якомога більше собак, аби сягнути показника в тисячу тварин.
 
Побувавши в Івано-Франківську, Ужгороді, Євпаторії, Житомирі, Донецьку, Запоріжжі, Львові та Києві, волонтери «Чотирьох лап» після Чернівців поїдуть до Полтави. Звісно, свою роботу вони називають «краплею в морі», проте сподіваються, що послужать для місцевих жителів, дітей та представників влади прикладом того, що кожне життя потрібно берегти, навіть якщо воно – собаче.
 
Ветеринарний лікар Катерина Луцкевич біля клітки з собаками, які ще очікують на операцію

Ветеринар тримає цуценя, якому вже зробити операцію і скоро випустять на волю

Ветеринар Євген Балук прийшов за черговим песиком

А для цього маленького друга вже знайшлись господарі

 Собаки терпляче чекають своєї черги

У таких мобільних ветлікарнях ветеринари проводять операції

 Ветеринар Катерина Луцкевич з помічником оперують цуценя


На такій машині їздять відловлювачі

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте