Чернівчанка Анжела Косован вже дев'ять років рятує безпритульних собак

На ринку Верхньому у Чернівцях (який у народі називають Зеленим) Анжелу Косован знають і тутешні продавці, і адміністрація. По неділях дівчина приходить сюди роздавати у добрі руки цуценят та кошенят. Їх вона підбирає на вулиці, купає, виводить бліх та інших паразитів і з надією несе на ринок – шукати їм люблячих господарів.




Анжела допомагає безпритульним тваринам ось уже 9 років. Нині вона керівник чернівецької благодійної організації «Захист безпритульних тварин – не будь байдужим», яку сама й заснувала. Разом із іншими небайдужими волонтерами, вони поставили собі за мету зменшити кількість безпритульних тварин на вулицях міста. Маленьких цуценят вони роздають у добрі руки, дорослих тварин – стерилізують.

«З нами співпрацюють волонтери, небайдужі чернівчани, — розповідає Анжела. – Допомагають годувати собак, доглядати за ними, роздавати цуценят. Дехто допомагає транспортом. Проте все рівно не вистачає людей».
Покалічених у аваріях собак та тих, котрих ніхто не бере, Анжела залишає у себе на перетримці. Зараз у неї вдома живуть 18 тварин. Інші ж волонтери з організації також перетримують собак та котів, дехто по 7-8 чотирилапих.
Цими вихідними Анжела з помічницею знову роздавали на ринку цуценят. Люди підходили, цікавились, яких порід собачата. Коли дізнавались, що то дворняги – йшли геть.

«У Чернівцях на ринках нам не вдається прилаштувати багато собак, — каже Анжела. – Беруть одного-двох, та й то рідко. Дворняги виростають зазвичай великими, їх у квартирі тримати складно. Тому ми влаштовуємо виїзди в райони – там вдається роздати по 6-7 цуценят. Дорослих псів ніхто не хоче брати, за рік таких можемо прилаштувати одного-двох».

Аби бути впевненими, що тварину віддали у добрі руки, волонтери передзвонюють до нових господарів через тиждень, а потім знову через півроку. Також залишають людям і свій номер, — якщо тварина набридне – аби не викидали її, а повернули.

Щоб поїхати у район – доводиться витрачати чимало коштів. Так, домовитися з водієм коштує 300 гривень, таксі – 600 гривень. «Раніше тратили дуже багато власних коштів, — розповідає Анжела. Та тепер намагаємося витрачати лише пожертви».

Проте, мало хто переймається справами собачими. Минулого місяця Анжела збирала кошти серед продавців тварин для стерилізації собак, котрі мешкають на Зеленому ринку. «Зелений – це єдиний ринок в місті, де раз на тиждень продають тварин. Тому, окрім тих 15 бездомних сук, які тут живуть і розмножуються, сюди викидають тварин, яких не роздали і не продали, — розповідає Анжела. – Після збору коштів я зрозуміла, що лише 10% людей люблять собак, ще 15% кинуть гривню на стерилізацію, аби відчепились. А ось більшість за те, щоб тварин втопити, застрелити, утилізувати…»

Волонтер у розпачі – тоді вони зібрали всього 357 гривень, при тому, що одна стерилізація коштує 200 гривень. Навіть дирекція ринку поставилась до цього питання байдуже, і виділила на стерилізація АЖ 100 гривень.

«Ми витрачаємо свій час, як жебраки збираємо по 1 гривні, перевозимо, стерилізуємо тварин, купуємо хороший антибіотик, обладнали навіть безкоштовну перетримку, а людям шкода допомогти собакам там, де вони щодня працюють», — каже Анжела.

Та все ж, у деякі місяці на рахунки організації надходить до 8 тис. гривень від волонтерів. Ці гроші благодійники витрачають в основному на стерилізацію тварин. Крім того, доводиться витрачатись на харчі для тварин, засоби від бліх та глистів, а також на ліки.

Лікувати доводиться не лише тих тварин, які потрапили під колеса автівок, а й тих, над котрими знущалися. Лише за останні кілька місяців волонтери поширили добрий десяток повідомлень про знущання над вуличними (а то й домашніми) собаками. Полювання на дворняг з пневматичних рушниць та жорстока смерть тварин у муках через отруту стали вже звичним явищем для Чернівців. Проте трапляються й справжні живодери.

Так, ще у листопаді минулого року Анжела Косован розповіла про двох цуциків, котрим нелюди перерізали горло. Собак підібрали волонтери й дивом врятували їм життя.



Так само пощастило й ще одному песику – жертві катів, котрого рятівники назвали Сірком. Його знайшли на вул.Київській, й спочатку подумали, що собаку збила машина. Проте ветеринар, який оглядав пса, помітив у голові тварини… дірку! Як виявилося пізніше, думка про те, що у собаку стріляли, була хибною. «На рентгені ми дізнались, що ветеринар помилився, і кулі ні в голові, ні в хребті немає, — розповіла волонтер Анжела Косован. – Виявилось, що у пса перелом хребта з відколом! Це означає, що над ним хтось жорстоко знущався – перебив хребет і, навіть страшно подумати чим, пробив череп».

Нині Сірко почувається добре, рана на голові вже майже загоїлась. Крім того, собака матиме хорошого господаря – його вирішила забрати собі дівчина, котра знайшла тварину і стала його рятівником.



Та не всім тваринам так щастить. У дворнягу Дінго (так його назвали волонтери) стріляли з рушниці – в результаті він залишився без одного ока, а одна куля ще й потрапила в хребет. Тепер у собаки паралізовані задні лапи.



«Нас запитують, де ми цих собак шукаємо? Та нам не потрібно їх шукати. Коли ти дійсно не байдужий, постійно цим займаєшся – помічаєш бездомних, скалічених тварин всюди», — розповідає Анжела.

За її словами, на вулицях міста блукають не лише дворняги, а й породисті собаки, у яких ще вчора були господарі. «Одного разу я підібрала з вулиці собаку породи кокер спанієль. Коштує така собака до 3 тисяч гривень», — розповідає Анжела.

Тому дівчина щиро сподівається, що з появою обіцяного місцевою владою притулку для тварин, бездомних чотирилапих на вулицях Чернівців таки поменшає. «Поки що говорити про якусь конкретну співпрацю з притулком немає сенсу, — каже Анжела Косован. – Зараз лише підписали контракт про виділення грошей на його будівництво. Допоки його побудують – пройде зо два роки». А ось у майбутньому БО «Захист безпритульних тварин – не будь байдужим» планує контролювати роботу цього притулку, — стежити, як за тваринами доглядають, та чи не знищують їх.

А поки що волонтери власними силами доводять, що не лише собака – друг людини, а й людина – собачий товариш.


Контакти для тих, хто також хоче допомогти друзям нашим меншим:
сторінка БО «Захист безпритульних тварин – не будь байдужим» у соцмережах — vk.com/nebudbaydujym
телефон керівника організації Анжели Косован – 096 846 69 01
Картка ПриватБанку для фінансової допомоги 4149 6059 1142 3507 – Коваль Олег

1 коментар

Олексій Пономаренко
На жаль в наш час жорстокі методи вирішення проблеми простіші і дешевші, тому обирають їх, але й вони не робляться глобально… Так десь проїде спецкомунтранс разок і все.
Не дивлячись на мою велику любов до собак тут теж дві сторони медалі. Коли собаки у зграї то стає реально страшно за здоров«я людей, і те що вони не загризли когось на смерть це щастя, хоча, на мою думку, поки цього не станеться, за вирішення проблеми не возьмуться.
Одного разу повертався додому близько 2 ночі, вибігла з під теплотраси собака і почала гавкати, само собою за нею вибігло ще з десяток. Хвилин 10, я не міг зрушити з місця, я розумів, що кричати або кликати на допомогу буде марно якщо вкусить перша, просто потім гарно повечеряють мною, на вулиці жодної людини, тож і рятувати шмат мнєса не буде кому. Потім собаки потихеньку втратили до мене інтерес і я пішов. Про велосипедні прогулянки містом і напади і згадувати не хочеться, це доволі часто буває.
Стосовно жорстокості, різні ситуації бувають. Товариш в мене дуже любить собак і підгодовував їх навіть, але одного разу дві його дочки повертались додому зі школи і на них напала ця ж зграя. Дівчат врятував випадковий перехожий. Історія закінчилась тим, що людина взяла до рук зброю для захисту своїх дітей. Жорстоко? Можливо, але кожен з нас не може сказати щоб він зробив, якщо б таке сталося з його дітьми.
Проблема існує давно і вирішувати її потрібно якомога швидше, поки реально не сталося нещастя.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте