Зігріємо Чернівці... сміттям

В умовах жорсткої економії коштів місцеві адміністрації Чернівецької області в обов’язковому порядку переводять державні установи на альтернативні джерела опалення, — вугілля та деревину. Таке паливо, звісно, дешевше, ніж газ, проте може завдати болючого удару по екології області. Та існує ще один варіант палива, який чиновники, чомусь, ігнорують. Сировину для нього не потрібно закуповувати, адже вона прямісінько у нас під ногами. І вплив на довкілля при його згоранні незначний. Це – сміття. А точніше – RDF-паливо.

Мало хто знає про існування RDF. Це скорочена назва від Refuse Derived Fuel, що в дослівному перекладі означає альтернативне паливо. RDF — це паливо, отримане з відходів та сміття. Для виробництва такого палива використовують гуму, папір, побутові органічні відходи, дерево, картон, шкіру, синтетичні волокна, текстиль, пластик, полімери… Загалом все те, що міститься в смітті і відходах, за винятком скла, каменів, металів і хлоровмісних матеріалів.

 Для роботи з RDF багатьом котельним потрібна лише незначна модернізація, оскільки вони обладнані пристроями для видалення шлаку і летючого попелу. Разом з тим при проектуванні котлоагрегатів спільного спалювання природного палива і RDF важливо враховувати властивості такого палива: теплоту згоряння, елементний склад, склад попелу та шлаку, температуру плавлення.

Теплотворна здатність палива RDF становить 20000 ± 2000 кДж /кг. У порівнянні з газом 1 м3 газу еквівалентний 1,7 кг RDF.

Де ж буковинцям дістати таке паливо? Виявляється, виробляти RDF у Чернівцях у найближчий час цілком реально. Нині у місті на вул.Чорнівській знаходиться сміттєсортувальний завод, який після початкової модернізації здатний переробляти до 60 тисяч тонн роздільно зібраних твердих побутових відходів, а після другого етапу модернізації – виробляти приблизно 20 тисяч тонн альтернативного палива RDF.

Для початку роботи заводу необхідно підписати Меморандум про співпрацю між корпорацією, яка є власником заводу, та Чернівецькою міською радою.  Після цього у Чернівцях будуть встановлені спеціальні євроконтейнери для роздільного збору твердих побутових відходів та контейнери для збору сухої фракції відходів. Після цього усе зібране сміття сортуватиметься на заводі, частина якого йтиме на переробку.

За умови роздільного збирання сміття у Чернівцях, завод буде здатний переробляти до 60 тисяч тонн відходів на рік, з них 10 тисяч тонн складатиме вторинна сировина, а ще 40 тисяч – перероблятиметься в RDF для потреб ТЕЦ, що замінить споживання 16 млн. кубічних метрів природного газу.

Важливим фактором для повноцінної роботи заводу є обізнаність чернівчан щодо роздільного збору сміття. Адже викинуті залишки їжі у контейнер для збору сухого сміття зіпсують усі відходи, які там знаходяться. Лише після того, як кожен мешканець міста усвідомить власну відповідальність перед таким, здавалося б, незначним вчинком, як сортування побутових відходів, система сміттєпереробки зможе запрацювати на повну силу.

Спеціально для BukNews

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте