На Буковині підопічні психоневрологічного інтернату живуть в нелюдських умовах

У Петричанку Глибоцького району знімальну групу «Народного контролю» Івана Гончарюка і Василя Пантю кликали не лише пацієнти місцевого психоневрологічного інтернату, а й їхні родичі. Люди скаржилися, що хворих тримають у жахливих умовах.

Журналісти приїхали до закладу в обідню пору. Із здивуванням помітили, що при вході немає жодної охорони чи працівників, які мали б слідкувати за безпекою і порядком, відтак безперешкодно потрапили всередину.

У холодному, брудному приміщенні нестерпно тхнуло, а підопічні інтернату обідали прямісінько на підлозі! Хтось сьорбав з металевої миски суп, який пахнув кислим, дехто – їв хліб, піднятий з брудної підлоги. Почувши, що до закладу навідались журналісти, хворі кинулися навперебій розповідати про нелюдські умови, в яких їм доводиться виживати.

За їх словами, від такої їжі вони часто хворіють, бо їх годують зіпсованими продуктами, не придатними до вживання. Про м’ясні страви мова взагалі не йде – дехто з пацієнтів пригадує, що часом дають кістки, та кислу капусту, від, яких часто хворіють.

Розповіли люди й про те, що часто не отримують призначеної їм державної пенсії. 

Журналісти могли б дізнатися набагато більше шокуючих фактів, проте працівники закладу, які нарешті з’явилися, почали відводити найактивніших пацієнтів подалі від відеокамери, переконуючи їх, що все дуже добре, а їжа – смачна.

До речі, ці ж самі працівники не заперечують, що пенсію таки не доплачують, і кажуть, що кошти хворих не завжди використовуються за призначенням.

Через недогляд персоналу психічно-хворі підопічні інтернату без проблем тікають зі стін закладу та без догляду вештаються селом.

Звернувшись після всього побаченого до директора закладу журналісти почули… що проблем немає! Мовляв, журналісти просто прийшли не вчасно і без попередження, та ще й в обідню пору. Проте активісти не вірять, що в поза обідній час до пацієнтів інтернату ставляться по-іншому. Жахливі умови, в яких живуть хворі люди – результат систематичного недогляду та фінансових зловживань. Нехай підопічні і психічно-хворі, але це люди, і ніхто не має права принижувати їхню гідність та обмежувати їх права.

У зв’язку такими кричущими порушеннями прав людини журналіст Іван Гончарюк звернувся до керівних органів Буковини з вимогою негайно відреагувати на проблему, дати належну оцінку діяльності керівництва закладу та притягнути винних у тому, що хворих людей мають за худобу, до відповідальності. 

У Департаменті соціального захисту населення Чернівецької ОДА журналісту пообіцяли, що вже за два місяці покращать умови для пацієнтів, а директора закладу – звільнять. Відтак через два місяці журналісти «Народного контролю» повернуться до Петричанського психоневрологічного інтернату і перевірять, чи виконали чиновники свою обіцянку.

2 коментарі

Олексій Пономаренко
А дирехтор не схотів показати приклад класного меню і сісти з"їсти за одним столом з пацієнтами то? Впевнений його б потім два дні шукали в районі ме і жо))
Про повторну перевірку тіко не попереджайте, а то приїдете, а там буде на столах як в кращих домах Парижу і Лондона. Хіба що попереджувати кожен день, і не їхати, нехай бідні люди натішаться хоч гарною кухнею)
Artur Klimchuk
мы снимали видео вроде бы про этот пансионат около 7 лет назад
vk.com/im?sel=56785790&z=video6246678_66582669%2F0564b19fcf17e5a7ba так нечего неизменилось с тех пор
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте