Здорожчання хліба – невиправдане?

Ціни ростуть – люди обурюються. Як так, найважливіший продукт, без якого середньостатистична родина не уявляє ситного обіду – буханець хліба, – у чернівецьких крамницях нині коштує в середньому 6 гривень? Люди роздратовано розраховуються на касі, а десь глибоко в душі гнівно махають кулаком в бік хлібозаводів, щиро вірячи, що до пекарів от-от навідається всесильний Антимонопольний комітет і приструнить ненависних виробників хліба, які в такий важкий для країни час лопатами гребуть гроші. Та чи виправдані ці гнівні звинувачення?

Цими вихідними на ТСН. Тиждень вийшов вельми цікавий сюжет, де Юлія Панкова провела власну розвідку, розібрала батон «буквально на складові і виявила, що людей банально обкрадають». Чому за хліб просять 8 гривень, якщо можна взяти муки, солі, олії, цукру і дріжджів, і спекти найсмачніший буханець у себе вдома втричі дешевше? От тільки серед складових не виявилось чимало важливих пунктів, без яких жменя продуктів не перетвориться на пахучий буханець на поличці магазину.

Я спробувала розібратись, з чого ж насправді складається ціна хліба. В цьому мені допомогли працівники одного з найбільших хлібозаводів Західної України, продукція якого розповсюджується у Закарпатській, Львівській, Івано-франківській, Тернопільській, Житомирській, Хмельницькій, Вінницькій, та Чернівецькій областях.

Звісно, найважливіше – сировина. Для випікання найпростішого буханця потрібні борошно першого ґатунку, пресовані дріжджі, сіль, олія та борошно житнє обдирне. У таблиці я порівняла витрати на випікання 100 хлібин у квітні 2014 року та березні 2015-го.

Всього на 100 буханок хліба у 2014 витрачали сировини на 120,5 грн., а у 2015 році – 285,33 грн. Отже, сьогодні на виробництво однієї хлібини витрачається сировина на суму 2,85 грн.

А тепер той бік витрат, про які покупець зазвичай не задумується. Щоб спекти хліб, потрібна електроенергія, газ та вода. Не забуваємо, що обладнання, на якому виробляють та випікають хліб – зношується. Плюсуємо витрати на амортизацію. Сировину на завод потрібно чимось привезти, а готовий хліб – відвезти на точки збуту.  Це – транспортні витрати.

У виробництві хліба задіяні пекарі, тістоміси, формувальники, вантажники, технологи, бухгалтери, водії… Усі вони, як і ми з вами, працюють, щоб отримати зарплату. Кошти, які згодом виплачуватимуть працівникам, закладають у вартість хліба. Нагадаю, що хлібозаводи – це не домашні кухні, і власники платять податки, на відміну від домогосподарок.

Порахуємо витрати ресурсів на виготовлення однієї хлібини (згідно даних працівників хлібозаводу).

Газ — 0,1 грн.

Вода — 0,005 грн.

Електроенергія — 0,13 грн.

Транспортні витрати — 1 грн.

Амортизація основних засобів — 0,07 грн.

Заробітна плата — 0,2 грн.

Нарахування на з/п — 0,07 грн.

Дилери — 0,5 грн.

Податки — 0,035 грн.

ПДВ — 0,55 грн.

Загальновиробничі витрати — 0,5 грн.

Всього – 3,16 грн.

Доплюсувавши ці цифри до витрат на сировину, отримуємо собівартість хлібини – майже шість гривень.

А ще такі зовсім непомітні речі як забезпечення працівників спецодягом, миття тари, прибирання тощо вимагає мінімальних, але все-таки витрат (поспішаю вас заспокоїти, ці витрати у вартість готового хліба не входять).

Все ще вважаєте, що ціни на хліб – невиправдані?

 

P.S. Може, ми не з того боку дивимось на проблему? А раптом це зарплату потрібно підвищувати, а не з цінами боротися?

4 коментарі

Юрій Чорней
Я колись трохи досліджував цю проблему. Звісно, політичні обставини з того часу змінилися, але суть і гравці, думаю, залишился. Цитата: «Зайняти монопольну нішу без сприяння державної влади в Україні неможливо, – переконаний знаний економіст Олександр Пасхавер. Щобільше, на думку експерта, економіка корупційної країни будується за принципом монопольних ніш. Саме монопольні ніші – найяскравіший симптом корупції та її основа. Тим часом сприяння чиновників у створенні монополій насправді може бути різним. І зовсім не обов’язково, що це ласі земельні ділянки для ведення бізнесу, дешевші, ніж для інших, енергоносії чи мінімальний податковий тиск. Сприяти процесу можуть також прокурори, судді, силові відомства. Достатньо лише перегорнути підшивки місцевих газет восьми-п’ятирічної давності, щоб відновити у пам’яті події, якими у 2002-му році супроводжувалася зміна власника нинішнього хлібного монополіста. І скарги колишнього генерального директора хлібокомбінату Анатолія Загороднюка на вибух під дверима його помешкання лише незначний епізод у круто закрученому сюжеті».

Тут можна прочитати докладніше: Хлібна монополія
Михайло Шморгун
От один знайомий ексгубернатор сказав таку річ. Типу держава змушена буде викручувати руки виробникам хліба, щоб ті тримали ціну. А виробники підуть на хитрість і будуть погіршувати якість хліба, щоб хоч якось утримати рентабельність. Тобто ми будем їсти хліб за 7 грн, але це буде далеко не той хліб, який ми їли ще рік тому за цю саму ціну. Десь такі є побоювання.
Крім того на 70% посівна буде дорожча за минулорічну… тому треба думати уже Уряду, а краще — щось системне готувати, щоб не було у людей шоку від «життя по новому».
Сергій Воронцов
Зрозуміло, що він має бути дорожчим. 7.5- — це економічне диво. завдяки неринковій економіці
Євген Токарюк
в 2014 був в Білорусі. Там хліб вартував 0,8-0,9$
стало ясно, що і в нас буде дорожчати, приїхав, купив хлібопічку, не шкодую )
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте