У Чернівцях посадовці перекидають на студентів небезпечну роботу

Чернівецькі чиновники ставлять під загрозу здоров’я студентів. Такий висновок напрошується з офіційної відповіді Першотравневої районної  у м. Чернівці ради на мій запит. Але, про все по прядку.

Вже декілька тижнів  я намагаюсь з’ясувати, хто ж відповідає за благоустрій скверу (захисної зони з лісопарковою смугою) біля чернівецького аеропорту. КП «Трест зеленого господарства» та КЖРЕП-11 твердо заявили «Не ми». А начальник КЖРЕПу Ростислав Шерстюк узагалі назвав сквер «нічийною територією». Тому з цим питанням я звернулася до Першотравневої райради. Отримавши відповідь на свій запит, я з’ясувала декілька цікавих для себе фактів.

1.  Хороша новина. Територія скверу не «нічийна», а наша з вами, тобто, є власністю громади Чернівців. І чернівчани, які справно платять податки і хочуть за ці гроші бачити якийсь результат, можуть спокійно вимагати у чиновників утримувати парки та сквери у належному стані.

2. Начальник Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Сергій Погорений не знає, чим займаються підконтрольні йому служби, і чим би вони мали займатися. За його словами сквер мали б прибирати працівники КП «Трест зеленого господарства», а ось Першотравнева райрада з ним не згідна. Ось про що вони повідомили у листі: «Відповідно до договору на послуги з утримання об’єктів благоустрою та озеленення в м.Чернівцях між КП «Трест зеленого господарства та протизсувних робіт» та департаментом житлово-комунального господарства міської ради утримання даної зеленої зони не передбачено через обмежене фінансування з міського бюджету; в зв’язку з цим зазначена зелена зона не закріплена за комунальними підприємствами для здійснення систематичного прибирання та утримання».

3. Востаннє сквер прибирали ще минулого року під час проведення місячника санітарної очистки.

А тепер найцікавіше. Голова Першотравневої районної у м.Чернівці ради Т.Бабух підписав розпорядження, згідно якого прибирання даного скверу на період проведення весняного місячника санітарної очистки та благоустрою закріплене за Чернівецьким вищим професійним будівельним ліцеєм. Тобто студенти (є великі сумніви, що до них приєднаються викладачі) будуть прибирати сміття у сквері, в тому числі й раніше згадані використані ампули та шприци (!).

Через один необережний укол чи подряпину використаним шприцом можна заразитися такими небезпечними хворобами, як гепатит В, С, або ж навіть ВІЛ (вірусом імунодефіциту людини). Це підтвердив лікар-епідеміолог, т.в.о. головного лікаря Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби із СНІДом Володимир Мочульський. За його словами, немає 100%-вої гарантії інфікування, проте ризик заразитися існує.

«Якщо на голці є кров хворої людини, то ризик інфікуватися через укол чи подряпину – високий. Звісно, багато чого залежить і від того, скільки часу пройшло після використання шприца, проте запевняти, що небезпеки немає – не можна», — розповів пан Володимир.

Я не беруся стверджувати, що всі наркомани – носії небезпечних хвороб. Проте вважаю, що такі небезпечні відходи, як використані шприци, повинні прибирати професійні прибиральники. Зі мною погоджуються й у Головному управлінні державної санітарно-епідеміологічної служби у Чернівецької області. І хоча випадків інфікування ВІЛ через використані шприци на Буковині не зафіксовано, лікарі проти залучення студентства до прибирання сміття у сквері біля аеропорту.

Пропоную Тарасу Бабуху закріпити прибирання скверу за працівниками компетентного органу – КЖРЕПу №11. Якщо ж комунальники не захочуть виконувати свою роботу – цим можуть зайнятися депутати Першотравневої районної у м. Чернівці ради. Вважаю, що немає жодної проблеми в тому, аби посадовці на волонтерських засадах  долучилися до весняного місячника санітарної очистки прибиранням скверу.  З відповідним зверненням я звернуся до Першотравневої райради. Що з цього буде – читайте у моєму блозі.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте