"Якщо хочеш знати своє майбутнє - не зводь очей з ідилічної Америки"

У французького письменника Фредеріка Бегбедера є чудовий твір «Windows on the World», де автор описує події 11 вересня 2001 року у Всесвітньому Торговому Центрі очима батька двох синів, який разом з дітьми опинився у пастці на верхніх поверхах вежі №1. Паралельно, сидячи у ресторані у найвищій будівлі Парижа — вежі «Монпарнас», Бегбедер роздумує нам тим, що трапилося, розділяючи світ на до та після трагедії. Цей роман автор написав у 2002-му, через рік після катастрофи.
Так от, є у главі "8 час. 52 мин" Бегбедер, порівнюючи США та Францію, каже, що «Америка переганяє Францію на десять років»: 
"Даже Французская революция и та случилась через десять лет после их революции! Если хочешь узнать свое будущее, не своди глаз с этой идиллической страны. Отец читал «Геральд трибюн», «Тайм», «Ньюсуик» и прятал в ящике письменного стола «Плейбой». CNN еще не существовало, но «Тайм мэгэзин» с его красной каймой на обложке был вроде CNN, отпечатанной в четыре краски. Мать получила стипендию на автобусное путешествие по Америке. Она рассказывала мне о морских ветрах, о приключениях на хайвее, о мотелях, «бьюиках», киношках на открытом воздухе, драгсторах, вагонах-ресторанах, радиостанциях, все названия которых начинались на W. Весь мир смотрел на Америку с завистью, потому что на будущее всегда смотрят с завистью. Май 68 года пришел не с Востока: все много спорили о Троцком и Энгельсе, но самое сильное влияние шло с Запада"
 В кінці автор підсумовує: «Сподіваюся, Америка так і буде обганяти нас на десять років: значить, у вежі «Монпарнас» є ще десять років життя».
Так от, — Бегбедер помилився всього на 4 роки.
Вежою «Монпарнас» став увесь Париж 13 листопада 2015 року.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте