Квартира на стипендію

Чиновники на те й чиновники, аби роздавати обіцянки та розкидатись гучними фразами. Проте іноді їхні «перли» настільки маразматичні, що невільно починаєш сумніватися у адекватності деяких наших очільників. Так нещодавно, на одній із прес-конференцій, директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олесь Матвієв взагалі видав бажане за дійсне. Він впевнений, що за п'ять років навчання в університеті дитина-сирота за рахунок виплат допомоги і підвищеної стипендії може назбирати грошей на однокімнатну квартиру. Ми вирішили порахувати, чи справді виплати дітям-сиротам такі щедрі, як каже чиновник.
 
Заступник начальника служби у справах дітей Чернівецької облдержадміністрації Інна Савісько каже, що розмір державної допомоги дитині-сироті залежить від її віку. Так, дітям, які перебувають під опікою, у дитбудинках сімейного типу і в прийомних сім'ях до шести років виплачується допомога у розмірі 1944 гривні на місяць. Дітям від 6 до 18 років – 2420 гривень. Для учнів шкіл передбачені виплати у розмірі 850 грн, а студентам – 1760 грн. Крім того, діти-сироти на період навчання мають право на так зване повне державне забезпечення – їм виділяються кошти на харчування, одяг тощо.
 
Аби порахувати реальну суму грошей, які за п'ять років виплачує дітям-сиротам ВНЗ, ми звернулись до провідного фахівця бухгалтерії ЧНУ Надії Олексюк, яка люб'язно нам допомогла. Так, усі виплати можна умовно поділити на чотири пункти. Основною є соціальна стипендія сироті, розмір якої регулюється постановою КМУ №882 від 12.07.04. Вона складає 1760 гривень на місяць і за п'ять років назбирається 102 тис гривень. Далі – виплати на харчування. За словами Надії Володимирівни ця сума постійно змінюється, бо залежить від багатьох факторів. На сьогодні на харчування дітям-сиротам виділяється 38 гривень на добу, що за 5 років складе 67 тис грн. Велику групу виплат складають різноманітні доплати – на літературу, м'який інвентар тощо. До кінця п'ятого курсу університет виплатить за цим пунктом майже 14 тис гривень. Також для дітей-сиріт передбачена щорічна матеріальна допомога у розмірі 3650 гривень. Таким чином за період навчання в університеті, ВНЗ виплачує дитині-сироті 186,7 тис гривень.
 
За словами Інни Савісько, під час навчання у ВНЗ дитина-сирота продовжує отримувати допомогу від держави, проте від її розміру віднімається розмір отриманої стипендії. Не варто забувати також і про одноразову допомогу після досягнення повноліття у розмірі 1810 гривень. Тому, порахувавши все разом, отримуємо 23,5 тис доларів за п'ять років з умовою, що дитина-сирота нічого не їстиме, не витрачатиме грошей на дорогу, на одяг чи на будь-які інші потреби, власне, взагалі не житиме.
 
На перший погляд здається, що ця сума чимала, і діти-сироти дійсно живуть як сир у маслі. Проте не потрібно забувати, що на відміну від інших студентів, вони позбавлені батьківського піклування та любові, і, фактично, самі себе утримують. Сергій, дитина-сирота, який навчається на другому курсі ЧНУ розповідає, що на прожиття стипендії цілком вистачає. «Але інколи хочеться піти з друзями в кафе, на дискотеку чи в кіно – це теж певні витрати, — розповідає Сергій. – А ще потрібно купувати подарунки на свята, щось для себе, а так як люблю подорожувати, багато грошей витрачаю на поїздки. От і доводиться задумуватись про працевлаштування».
 
Під кінець варто зазначити, що ціни на нерухомість у Чернівцях впритул наблизилися до столичних масштабів. Найдешевші однокімнатні квартири у Чернівцях коштують близько 25 тис доларів. Можливо, Олесь Матвієв навмисно не вказав де саме діти-сироти можуть купити собі однокімнатну квартиру – у обласному центрі чи в далекому гірському селі, бо тільки там сироти можуть придбати собі житло на «щедру» державну допомогу.

4 коментарі

Сергій Воронцов
А меня суммы приятно удивили. Если сравнивать. А сколько получают педагоги? Молодые врачи? Водитель на кирпичном заводе получает 1700 гривень. Ему не двадцать лет. И вряд ли ему доплачивают за питание
Михайло Шморгун
Думаю «на руки» вони менше отримують… Податки там, збори… Хоча втрату чи відсутність батьків навряд чимось можна компенсувати…
Lena Avershina
Не все сироты получают социальную стипендию и все остальные выплаты. Многие даже не знают о их существовании, т.к. ВУЗы неохотно предоставляют эту информацию. Чаще всего бывает так как у меня: получаю только на питание 1049грн. и тех еще не видела, а уже новый месяц начался.
Руслана Алімпієва
підскажіть будьласка куда звернутися на рахунок соціальної степендії іоднорічної допомоги нам не давали!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте