Школа? Ні, центр!

Цього року польська недільна школа в Чернівцях святкує двадцятиріччя.
 

 
Чернівці – місто на перетині десятків культур. Тут живуть українці, молдовани, румуни, росіяни… Є чимало поляків, які зорганізовані у Товаристві польської культури імені Адама Міцкевича та Польському народному домі.
Вчителька польської мови у польському освітньо-культурному центрі Люція Ушакова розповіла, що з'явилась ця школа ще у 1993 році, коли поляки, які проживали на території Буковини, звернулись у міське управління освіти з проханням створити подібний заклад. Вони прагнули зберегти свої національні традиції, культуру, мову та передати це своїм дітям. Тодішній директор гімназії № 3 Богдан Чортик організував польську недільну школу, яка під такою назвою проіснувала до 2013-го. А віднедавна перейменована в польський культурно-освітній центр.
Нині в польському культурно-освітньому центрі існує 7 класів, де навчаються 97 учнів. Окремо є група для дорослих. Люція Людвігівна каже, що до центру приходять навчатись не лише поляки. Наприклад, у дорослій групі є кілька росіянок, які захоплюються культурою Польщі, а одній «учениці» аж 85 років! Заняття проходять у робочі дні та в суботу. Вихованці вивчають польську мову з елементами історії, географії і культури Польщі. Також при центрі створено два гуртки – польських танцю та пісні. Керують гуртками Алла Зубчук та Галина Провальська, які разом із Люцією Ушаковою й складають увесь штат центру. Польський центр у Чернівцях уже стає прикладом для подібних недільних шкіл в інших регіонах – вчителі школи проводять відкриті уроки на обласних і республіканських семінарах для вчителів польської мови.
Вихованці центру активно беруть участь у міських та обласних святкуваннях, тижнях іноземних мов. Цікаво тут проходять найвеличніші християнські свята – Великдень та Різдво, які відзначають у Польському народному домі. Найкращі учні школи відпочивають у таборах відпочинку в Польщі. Люція Людвігівна каже, що центру багато допомагає Обласне товариство польської культури ім. А. Міцкевича.
 

 

 
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте