Повзуча небезпека

На Буковину прийшла спека, а з нею приповзли змії. Від початку червня вже двоє краян потрапили до лікарень через укуси повзучих гадів. Так, за повідомленням прес-служби управління державної служби надзвичайних ситуацій (УДСНС) України у Чернівецькій області, 16 червня в реанімаційне відділення Сторожинецької центральної районної лікарні потрапив чернівчанин, якого вкусила змія, коли той збирав гриби. Стан потерпілого був оцінений як середньої важкості. А вже наступного дня вісімнадцятирічного юнака з села Луківці Вижницького району госпіталізували в травматологічне відділення Вижницької центральної районної лікарні. І знову ж таки хлопця вкусила змія.

 Головний лікар Чернівецької обласної клінічної лікарні Володимир Ушаков заспокоює буковинців, каже, що укуси змій рідко призводять до ускладнень, дуже часто люди, яких вкусили змії, навіть не звертаються до лікарень. «Лікарні області протизміїними сироватками забезпечені, — каже Володимир Іванович. – Отож, хвилюватися буковинцям не варто».
Старший науковий співробітник відділу природи Чернівецького державного краєзнавчого музею Назар Смірнов розповідає, що вкрай небезпечних для людини змій на території Чернівецької області немає. «На Буковині водяться два види вужів, мідянки та гадюки, — каже Назар Анатолійович. – З них отруйна лише гадюка. Чимало людей помилково вважають отруйною й мідянку, проте такою вона не є». Цьогоріч кількість плазунів у області може трішки збільшитись, порівняно з минулими роками, зазначає науковець. Цьому сприяла сніжна зима.
Пан Смірнов каже, що отрута гадюки не є вкрай небезпечною, випадки смерті настають дуже рідко, найчастіше через неправильно надану допомогу.
Як зазначають в УДСНС, при укусі змії перш за все слід визначити, отруйна вона чи ні. Так, отруйна залишає на місці укусу дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких переважно витікає кров. Потерпілому варто заспокоїтися, адже хвилювання стимулює прискорення серцевого ритму, що сприяє швидшому проникненню отрути в кров. Бажано спробувати максимально видалити отруту з ранки, у винятковому випадку, якщо в роті немає відкритих ранок, можна відсмоктувати ротом з рани отруту, постійно її випльовувати. Місце укусу необхідно обробити антисептичними засобами, а шкіру навколо рани — зеленкою або спиртом, одеколоном. Категорично забороняється накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Також не можна припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами чи розрізати рану на місці укусу. Всі ці маніпуляції не тільки не корисні, але й шкідливі. Назар Смірнов радить давати потерпілому багато пити – так отрута швидше виходитиме з організму. Проте в жодному разі не можна вживати алкоголь.
Як зазначає науковий співробітник, найчастіше змій можна зустріти в лісах та на луках. Найбільше змій у районах з великою кількістю лісових масивів – Путильському, Сторожинецькому, Кіцманському та Хотинському. Пан Смірнов наголошує, що змії ніколи не нападають першими, а кусають лише під час полювання чи для захисту. Тому, відправляючись у місця, де можна зустріти гадюк, варто мати відповідний одяг і взуття. Оберігають від укусів змії високі чоботи і товсті вовняні шкарпетки. А при збиранні грибів і ягід, перед тим як запустити в траву руки, розсовувати її довгою палицею.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте